SAVJETNIK

Ne dajte da vas iznenadi: Pripremite automobil za zimu u jedno prijepodne za sigurne kilometre

Ovisno o stanju automobila priprema za zimu može biti financijski zahtjevna, no vremenski je vrlo jednostavna.
Varazdin, snijeg
 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Iako ste si više puta obećali da vam se to sigurno neće dogoditi, zima vas je iznenadila i ove godine. Umjesto da odvedete dijete u školu i produžite na posao, automobil vas je ostavio na cjedilu. Manje bitno da li je otkazao akumulator, jesu li potrošene svjećice ili je problem u dotrajalim kablovima, vaša realnost postaju tramvaj, autobus ili taksi.

image
Gorski kotar
Tea Cimaš/CROPIX

Nepotreban cirkus moguće je izbjeći ako na vrijeme pripremite automobil za zimu. S financijske strane priprema može biti vrlo zahtjevna (ovisno o stanju vašeg automobila), no s vremenske ona je jednostavna, sve se može obaviti u jednom prijepodnevu. Ako već dugo niste napravili servis, sada je idealno vrijeme za to, svakako prije nego temperature padnu ispod nule.

image
Zimska vožnja
Auto klub

Serviser će vam iz prve ruke otkriti kako diše vaš automobil i koliko će vas stajati avantura ulaska u zimske mjesece. U svakom slučaju, neke stvari nikako ne možete eskivirati. Premda nam se meteorološki još nije ukazala, zima na cestama u Hrvatskoj započinje ovog vikenda i potrajat će sve do 15. travnja, te u tom razdoblju vozači osobnih automobila na svojim vozilima moraju imati zimsku opremu.

Prevedeno, obavezno je posjedovanje zimskih guma na svim kotačima ili ljetnih guma s najmanjom dubinom profila od 4 mm uz koje idu i lanci za snijeg u prtljažniku, odnosno - pripremljeni za postavljanje na pogonske kotače automobila.

image
Sljeme, Zagreb
Ranko Šuvar/CROPIX

Osim na same gume, bez obzira koje su vrste – ljetne, zimske ili cjelogodišnje – svakako provjerite njihov tlak. Padom temperature pada i tlak u gumama tako da gume sa snižavanjem temperature treba nadopuniti zrakom. Pritisak u gumama treba provjeravati kada su gume hladne, odnosno prije same vožnje, jer se gume u vožnji već nakon nekoliko kilometara zagriju. Čak i tada, obzirom na oscilacije temperature preporučljivo je gume napumpati 0,1 ili 0,2 više od propisanih vrijednosti.

Preduvjet za jasan pogled na cestu u zahtjevnim vremenskim uvjetima su brisači. Nekvalitetni, stari i istrošeni brisači ne čiste vjetrobran kako bi trebali već ostavljaju crte ili dijelove stakla neočišćenima, stružu ili preskaču umjesto da čiste staklo. Na niskim temperaturama i metlice brisača postaju kruće, pa metlica može izgubiti svoju funkciju. Stoga ju je bolje zamijeniti novom prije same zime. Pritom kod starijih modela brisača nije potrebno kupovati čitav novi brisač već je moguće zamijeniti samo gumenu metlicu.

image
Zima, vozači
REUTERS

Dio automobila koji zimi najteže diše svakako je akumulator. Niske temperature smanjuju mu kapacitet, pa nema istu snagu kao i ljeti, a istovremeno svi se materijali u motoru stišću dok tekućine postaju gušće, što predstavlja dodatni napor za akumulator i starter jer moraju savladati znatno veći otpor. Stoga je bitno da u zimu uđe u top formi. Idealno bi bilo nadopuniti ga prije zime na prikladnom punjaču, odnosno regenerirati. Provjerite i spojeve na polovima akumulatorima, da li dobro nasjedaju i da li su čisti.

Ključna motorna tekućina zimi je antifriz. Ta rashladna tekućina, koja usprkos svom imenu zimi grije auto kao i putnike u kabini, kola sitnim kanalima po čitavom motoru, pa je vrlo važno da se ne smrzne. Ako se u tim uskim kanalima motora pretvori u led može doći do pucanja bloka motora i nepopravljive, odnosno vrlo velike štete za motor, a pritom ne morate automobil ni voziti. Stoga je iznimno važno da ona bude otporna na smrzavanje do nižih temperatura od onih kakve se pojavljuju u vašem podneblju.

Pored kvalitetnih brisača, zimi je za neometan pogled kroz vjetrobran jednako važna i kvaliteta tekućina za pranje stakla. I to u dovoljnim količinama. Budite svjesni da se ona zimi pojačano koristi, pa nije zgoreg u prtljažniku imati nekoliko dodatnih litara. Primjerice, kad automobili ispred vas dižu vodu na cesti od otopljenog snijega i prljaju vam vjetrobran, pogled kroz staklo može postati vrlo otežan i jednako naporan. Važno je i da je tekućina za pranje stakla u stanju brzo očistiti staklo od nečistoća, odnosno da ne ostavlja iza sebe nečistoće i masne tragove.

image
Gorski kotar
Tea Cimaš/CROPIX

Kada ste sve navedeno provjerili, vrijeme je za vožnju koja u zimskim mjesecima zahtjeva uglađenost i nježnost vozača prema komandama. Nakon što ste vjetrobransko i sva ostala stakla potpuno očistili izvana, obzirom da su zimi temperature niske, a u zraku i okolini je puno vlage, one će se često zamagliti kada uđete u automobil. Ne samo zbog topline vašeg tijela i daha nego i zbog činjenice da zimi i obućom i odjećom u automobil unosimo puno vlage.

Stoga ga prije kretanja treba odmagliti. Nakon pokretanja motora uključite ventilaciju na najsnažnije i usmjerite prema vjetrobranskom staklu. Korisno je pritom uključiti i klima uređaj bez obzira koliko hladno bilo jer klima uređaj isušuje zrak. Zimi zbog hladnoće najčešće nosimo hrpu glomazne, teške i ponajprije debele obuće i odjeće. A to se sve kosi s načelima sigurne vožnje.

Bitno je, naime, da automobil što bolje osjećate, a ponašanje automobila se osjeća kroz sjedalo. Da ne kažemo kako vas kruta i debela zimska obuća i odjeća istovremeno ograničava u pokretima i njihovoj brzini što zimi može biti ključno za sigurnost vožnje. Stoga se - čim se kabina u automobilu zagrije - raskomotite. Kada je trenje između kotača i guma drastično smanjeno kao što je čest slučaju u zimskim uvjetima vožnje, ključno je prema komandama automobila postupati sa što više osjećaja, što nježnije i opreznije kako bi što efikasnije iskoristili to malo trenja što postoji..

12 CIAK auto dijelova s kojima vožnja zimi postaje bezbrižna

image
Artikl CIAK
CIAK

Prva pomoć, žaruljice (150 kuna)

Svaki automobil mora biti opremljen setom obavezne opreme sastavljenim prema propisima koji sadrži sve što je potrebno za sigurnu vožnju. Uz trokut, reflektirajući prsluk i set žaruljica, tu je i set prve pomoći...

image
Artikl CIAK
CIAK

Dvostruki vijek trajanja (557,72 kn)

CIAK Starter Extreme proizveden je najnovijom tehnologijom u proizvodnji akumulatora s unaprijeđenom recepturom aktivne paste te obogaćenom mješavinom elektrolita. (36 mjeseci jamstva)

image
Artikl CIAK
CIAK

Maksimalna stabilnost na ledu (385 kuna)

Guma Lassa Snoways 4 u dimenziji 195/65 R15 ispunjava najteže izazove koje donose zimski uvjeti na cesti. Vozač može bezbrižno uživati u čarima zimske vožnje, posebno na snijegu i ledu gdje Lassa ostvaruje vrhunske performanse.

image
Artikl CIAK
CIAK

Protiv snijega i leda (69 kuna)

Umjesto grebanja po staklu s raznim papirima, CD-ima i sličnim stvarima, CIAK Auto nudi originalno rješenje s dvostrukim djelovanjem. Uz klasičnu strugalicu za razbijanje leda, tu je i četka kojom se može skinuti snijeg s automobila.

image
Artikl CIAK
CIAK

Štedljiva i trajna žarulja (21 kunu)

Uz činjenicu da su iznimno štedljive, a samim time i vrlo trajne, H7 žarulje vozaču pružaju vrhunsku preglednost u vožnji ispred automobila. Bez obzira na to kakvi vremenski uvjeti bili oko vas.

image
Artikl CIAK
CIAK

Dugi interval izmjene (220 kn)

Najnovije Pantherol sintetičko ulje proizvedeno je s duplim slojem podmazivanja koristeći sustav aditiva koji omogućuje duge intervale zamjene ulja. Primjenjuje se na svim benzinskim i dizelskim motorima. Pakiranje sadrži pet litara.

image
Artikl CIAK
CIAK

Brza montaža (153 kune)

S lancima MI3 možete računati na bezbrižnu i sigurnu vožnju, bez obzira na količinu napadalog snijega. Za razliku od brojnih drugih artikala, proces montaže je jednostavan i brz.

image
Artikl CIAK

Zimsko savršenstvo (635 kuna)

Guma Pirelli Winter Cinturato u dimenziji 205/55 R16 jedna je od najboljih na svijetu. Namijenjena je kompaktnim i SUV modelima, a nudi prvoklasne performanse čak i u najtežim zimskim uvjetima.

image
Artikl CIAK
CIAK

Sprej za odleđivanje (15 kuna)

Ususret zimskim mjesecima jedna od neizostavnih stvari za svakodnevnu upotrebu je sprej za odleđivanje s kojim se brzo i djelotvorno eliminira led sa stakla, i brava te sprečava nastajanje novog leda.

image
Artikl CIAK
CIAK

Čistač klima sustava (20,80 kn)

Zahvaljujući dubinsko djelujućoj teksturi aktivne pjene, lako prodire u svaki kutak sustava. Smanjuje djelovanje gljivica i bakterija koje uzrokuju neugodan miris i negativno utječu na zdravlje putnika.

image
Artikl CIAK
CIAK

Odlične ljeti i zimi (40 kuna)

Vrlo kvalitetne metlice brisača MI3 za sobom na staklima ne ostavljaju nikakve tragove, niti vode ni sumaglice. Osim savršenog brisanja i čišćenja prednjeg i stražnjeg stakla, cijeli proces odvija se u potpunoj tišini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:51