IZNENAĐENJE S EBAYA

Za raspadnuta sjedala prototipa kultnog auta traži 90.000 dolara. ‘Ludost, neka ih da muzeju‘

Prvi prototip Corvette izrađen 22. prosinca 1952. godine i služio je za pokazivanje na izložbama
Sjedala prve Corvette
 eBay

Pretraživajući eBay može se naići na doista nevjerojatne auto oglase kao i oglase vezane uz automobilizam. Jedan od takvih je i ovaj u kojem se stara raspadnuta automobilska sjedala nude za 90.000 dolara. Razlog: riječ je o originalnim sjedalima ugrađenim u prvi prototip Chevroleta Corvette 1952. godine. Dakle sada su stara 68 godina. Vrlo ambiciozno s obzirom na to da je ovakvim predmetima zapravo teško odrediti vrijednost i cijenu, no prodavač smatra da je 90.000 poštena polazišna cijena.

image
1953 Chevrolet Corvette
Wieck

Kome bi bile korisne ove poderane stare sjedalice? Automobil u koji su bile ugrađene odavno ne postoji. Naime, taj prvi prototip Corvette izrađen 22. prosinca 1952. godine (bilo ih je izrađeno pet s internim oznakama za praćenje s brojkama od 852 do 856) služio je za pokazivanje na izložbama. Tako je bio izložen na "Autorami" u Waldorf-Astoriji u New Yorku 17. siječnja 1953. godine te je potom obišao zemlju kao izložbeni automobil koji zapravo nikad nije ni bio vožen.

image
Sjedala prve Corvette
eBay

Na "rezanje" je otišao već u listopadu, a prema relevantnim izvorima poput National Corvette Restorers Society Magazinea, karoserija od stakloplastike je 6. studenog završila na testiranju na požar. Kako su ova sjedala s fotografija upravo s tog prvog primjerka s brojem 852 do danas preživjela upravo je nevjerojatno. Jedan redak u opisu oglasa glasi: "ova povijesna prva sjedala ugrađena u Corvette ikad savršena su za svakog kolekcionara ili ljubitelja američke ikone".

Video isječak pokazuje konkretnu Corvette 852 koja je bila izložena na autosalonu u Chicagu 1953. godine. Gledajući značaj toga što ova sjedala predstavljaju, nikome ne bi trebala značiti previše, osim ako ne završe u Nacionalnom muzeju Corvette...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:28