SIMULACIJA

VIDEO Provezite se novom stazom za Formulu 1 u New Jerseyu!

Iako je tek najavljena utrka u New Jerseyu za sezonu 2013. Svjetskog prvenstva Formule 1, već možete napraviti "krug" novom stazom u kalendaru. Naravno, radi se o kompjutorskoj simulaciji dok će te na prve vizure staze morati pričekati do lipnja 2013. godine.

Ovo je druga utrka u kalendaru u Sjedinjenim državama (uz Austin,Teksas, op.a.), a voziti će se uz rijeku Hudson i sa nje će se pružati vjerojatno najljepši pogled od svih utrka u kalendaru na Manhattan.

Barrichello na ruletu: Što bude - biti će



Tako je Williamsov vozač prokomentirao medijske napise o mogućnosti da bi za manje od tri tjedna u rodnom Sao Paulu mogao voziti svoj zadnji krug za volanom bolida Formule 1.

Rubens Gonçalves "Rubinho" Barrichello u tom bi slučaju odvezao svoju 322. utrku u Svjetskom prvenstvu Formule 1, u kojoj se natječe od davne 1993. godine. Tada je po prvi puta nastupio na Velikoj nagradi Južne Afrike, na stazi Kyalami, te je u bolidu Jordan-Harta zauzeo četrnaesto mjesto.

Prvu pobjedu čekao je dugih sedam godina do VN Njemačke 2000. godine, kada je s 18. mjesta na startu došao do pobjede ispred aktualnog dvostrukog svjetskog prvaka Mike Häkkinena. U svojoj dugoj karijeri pobijedio je jedanaest puta i 68 puta se penjao na pobjedničko postolje. Većina ga se sjeća kao strpljivog vodonoše sedmerostrukom svjetskom prvaku Michaelu Schumacheru, kada su nastupali za momčad iz Maranella.

Sa tridesetdevet godina na leđima i devetnaest sezona iza sebe u ovom trenutku mu se ne piše baš dobro. Mnogo je mlađih, dobrih, možda boljih, možda željnijih, možda marketinški zanimljivijih vozača koji "pucaju" na njegovo mjesto u Williamsovom bolidu u idućoj sezoni.

Ako uzmemo u obzir koliko-toliko sigurno mjesto Pastora Maldonada u jednom Williamsu, za onaj drugi volan vlada poprilično zanimanje. Uz Rubinha, tu je još najmanje troje vozača koji bi rado uskočili na njegovo sadašnje mjesto. Prva opcija je svakako "Ice Man", Finac Kimi Räikkönen, koji je od ostalih vjerojatno najbliži momčadi Sir Franka Williamsa. Zašto? Iz nekoliko razloga, od kojih je prvi da ima uspjeh iza sebe, naslov prvaka, što ostala dvojica, Sutil i mladac Bianchi, nemaju. A po nekima i najači adut je u Finčevim rukama – sponzori. Poznato je da je Kimi vrlo drag Katarskim i ostalim šeicima. Koliko god ružno zvučalo, sve (ili gotovo sve) se danas vrti oko kapitala. A tu je Kimi opet u prednosti jer je najzanimljiviji sponzorima, kako svojim vožnjama, tako i (možda nešto manje) svojom osobnošću.

U Williamsu su "zakopčani do grla" i informacije izlaze na kapaljku. Ono što se zna je da se ništa sa sigurnošću ne zna. Williams sjedi na nekoliko stolica, a jedna od njih je i Barrichellova.

- Bilo bi lijepo znati kakva je odluka momčadi prije utrke na Interlagosu, čak i ako to neće biti moja zadnja utrka u karijeri. Tijekom vikenda u Indiji shvatio sam situaciju i sad mi je jasno zašto sve traje tako dugo. Nažalost, još uvijek moram čekati. Ja se želim natjecati u Formuli 1, sto posto. Ako ne uspijem, imam drugih opcija. Ljudi poput Luciana Burtija i Oliviera Panisa kažu mi da je život izvan Formule 1 čak i bolji. Kada dođe vrijeme, otići ću. Ali imam previše poznanstava u sportu tako da neću nestati preko noći – izjavio je Rubinho.

- Što bude – biti će, Božja je volja da li ću biti na gridu iduće sezone – završio je Brazilac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:32