‘NABRIJAN DO BOLA‘

Video: 1000 KS iz tri cilindra? Ova fantastična Toyota GR Yaris dokazuje da je to moguće

Agregat obujma 1,6-litara u serijskim cestovnim verzijama razvija 261 KS, no da je to samo dio potencijala dokazuje tvrtka LamSpeed ​​Racing

Toyota GR Yaris s 1000 KS

 YouTube Screenshot

Toyota GR Yaris je fantastičan mali sportski automobil, no najveću pažnju privlači činjenicom da svoju veliku snagu izvlači iz trocilindričnog motora. Agregat obujma 1,6-litara u serijskim cestovnim verzijama razvija 261 KS, no da je to samo dio potencijala ovog motora dokazuje tvrtka LamSpeed ​​Racing, koja je sada preradila motor tako da razvija nevjerojatnih 1000 KS.

image

Toyota GR Yaris s 1000 KS

YouTube Screenshot

Motor je testiran na valjcima na kojima je izmjerena snaga od 899 KS i maksimalni okretni moment od 776 Nm na glavčini kotača. Uz uračunavanje gubitka snage od najmanje 11,3 posto između koljenastog vratila i glavčina ekipa iz LamSpeed ​​Racinga izračunala je snagu motora od 1000 KS.

image

Toyota GR Yaris s 1000 KS

YouTube Screenshot

Prema očitanju dinamometra, dotični motor GR Yarisa ostvario je tu snagu i okretni moment pri 8730 odnosno 7701 o/min. Drugim riječima, nakon što je razvio maksimalnu snagu, nije stao do crvene linije. Krivulja snage se zapravo ne povećava do otprilike 4.200 o/min, što znači da je motor i dalje izuzetno elastičan.

Možda je još impresivnije to što motor podnosi oko 3,44 bara tlaka turbo punjača od oko 7000 o/min i više. Kako automobil ubrzava u praksi možete vidjeti i ovom videu, no napominjemo da se radi o ranijoj verziji s manjom snagom.

Da se Yaris GR relativno lako može tjunirani na nevjerojatne snage ranije je dokazala i ekipa iz Powertune Australia. Oni su još 2021. povećali snagu na kotačima na 500 KS bez značajnih promjena hardvera na samom motoru. Uz novu brtvu glave, mlaznice i pumpu za gorivo te prilagođeni ispuh, ugradnjom moćnijeg turbo punjača i intercoolera prošle su godine tu brojku podigli na čak 740 KS. LamSpeed ​​Racing je sada dokazao da može i osjetno više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 07:03