cijena, sitnica

Sjećate li se Xedosa 9, zaboravljene luksuzne Mazde iz 1990-ih? Sada se prodaje jedna s tek 2045 km

Ovaj primjerak pogoni Mazdin 2,5-litreni V6 benzinac koji proizvodi respektabilnih 170 konjskih snaga

Mazda Millenia

Mazda je 1990-ih na europsko tržište plasirala dvije limuzine srednje i više klase svoje premium marke Xedos s oznakama 6 i 9. Do danas su isčezli s ulica, posebno veći Xedos 9.

Ipak, jedan se primjerak u SAD (pod nazivom Mazda Millenia) našao u prodaji i to u top stanju, budući da ga je jedini vlasnik tretirao kao pravo blago. Sada ljubitelji imaju priliku da ovaj automobil postane dio njihove garaže jer je dostupan za prodaju u Fredericksburgu, Virginia (SAD).

image

Mazda Millenia

Millenia je stigla na sjevernoameričko tržište 1995. godine kao zamjena za model 929. Iako je prešla s pogona na zadnje kotače na novu platformu s prednjim pogonom, donijela je iznenađujuću kvalitetu za ovu marku.

Originalno dizajniran kao predstavnik nove luksuzne pod marke Amati, slične Lexusu i Acuri u to vrijeme, Millenia se suočila s financijskim izazovima zbog ekonomske krize. To je natjeralo Mazdu da ukine Amati i stavi vlastiti bedž na automobil u SAD. U europi se pak model zvao Xedos 9 i također nikad nije izazvao velik interes.

image

Mazda Millenia

Magazin Motorweek je svojedobno nazvao Milleniu "privlačnom i učinkovitom" i pohvalio drvene detalje, udobna sjedala te brojne funkcije jednostavne za korištenje. Iako možda nije bio zvijezda među premium limuzinama, sigurno je imala svoje mjesto.

Ovaj primjerak pogoni Mazdin 2,5-litreni V6 benzinac koji proizvodi respektabilnih 170 konjskih snaga i do sada je prešao tek 2045 kilometara. Motor je pritom povezan s četverostupanjskim automatskim mjenjačem, simbolom luksuza 1990-ih.

image

Mazda Millenia

Obojen lakom bež boje, vanjski izgled ove Mazde iz 1996. gotovo je besprijekoran. Unutrašnjost priča sličnu priču, sa sjedalima svjetle krem kože s naboranim središnjim umecima. Crna instrument ploča i središnja konzola dodaju vizualni kontrast ovom iznimno dobro očuvanom vozilu.

image

Mazda Millenia

Dostupan za prodaju putem kuće VIP Auto Inc., stanje ovog automobila je jednako impresivno kao i njegova tražena cijena od 18.700 dolara. To može izgledati kao puno novca za anonimnu limuzinu iz 1990-ih, ali za one koji žele nostalgično iskustvo, možda se isplati vratiti se u prošlost s ovim elegantnim primjerkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:54