Fabia WRC

Rijetka prilika za fanove Škode: Ovaj trkaći primjerak može biti vaš za 281.000 eura

Didier Auriol, Toni Gardemeister i Jan Kopecky samo su neki od vozača koji su upravljali ovim primjerkom

Fabia WRC

 eBay

Ako ste zaljubljenik u svijet relija, Škoda Fabia WRC bi mogla postati vaša ulaznica u čarobni svijet reli automobila. Ova češka WRC ljepotica sada izgleda senzacionalno nakon što je vraćena u živor i to na originalnu specifikaciju za asfalt relija Sanremo 2003. godine.

Iako je Škoda Fabia široko poznata kao dostupni mali gradski auto s početka 2000-ih poslužila je i kao osnova za WRC čudovište. Jedan od 24 primjerka ovog reli automobila sada je vraćen u svoju izvornu reli specifikaciju i dostupan ljubiteljima.

image

Fabia WRC

eBay
.

Iako Škoda Fabia WRC nije postigla zapažene rezultate u natjecanjima, sudjelovala je u 57 utrka tijekom sezona 2003. i 2004., i tako ostavila neizbrisiv trag u svijetu relija. Ovaj model naslijedio je Škodu Octaviju WRC, a zamijenili su je modeli Škoda Fabia R5 i Rally2.

Didier Auriol, Toni Gardemeister i Jan Kopecky samo su neki od vozača koji su upravljali ovim primjerkom na raznim WRC događanjima. Nakon karijere u Škoda Motorsportu, nastavio je svoj život kao privatni reli automobil prije nego što se konačno povukao.

Godine 2020. prošao je kroz potpunu rekonstrukciju, odražavajući izvorni model koji je Didier Auriol vozio na reliju Sanremo 2003., gdje je zauzeo 12. mjesto. Prilagođena karoserija s širokim blatobranima, izbočenim odbojnicima i velikim stražnjim spojlerom izgleda izuzetno atraktivno, posebno s elegantnim bijelim OZ kotačima s gumamam za asfalt.

image

Fabia WRC

eBay

Unutra se nalazi sigurnosni kavez i set trkaćih sjedala tvrtke Sparco,a ispod haube stoji originalni 2,0-litreni četverocilindrični turbo motor s 300 KS i 600 Nm okretnog momenta, dok se snaga prenosi na sva četiri kotača putem 6-stupanjskog sekvencijalnog mjenjača uz pomoć tri aktivna diferencijala.

Proizvodna specifikacija Škode Fabia vRS, koja je debitirala 2003. u svrhu homologacije, bila je znatno manje uzbudljiva od WRC modela, iako je poznata po tome što je dolazila i sa snažnim dizelašem. Poznati 1.9 TDI raspolagao je sa 130 KS i 310 Nm okretnog momenta, ovjes je bio krući, kotači veći uz posebni paket aerodinamičnih spojlera.

image

Fabia WRC

eBay

Prema eBay oglasu, ovaj češki reli automobil trenutno se nalazi u Velikoj Britaniji s traženom cijenom od 240.000 funti (281.000 euro). Očekuje se da će model biti ponuđen na dražbi od strane Iconic Auctioneers na Race Retro Competition Car Sale 23. veljače. Budući vlasnik Škode Fabije WRC moći će tako uživati u vožnji na povijesnim događajima poput Rally Legends ili Goodwood...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:22