nije benzin, nego...

Postoji znanstveno objašnjenje: Ovo je razlog zašto nam se toliko sviđa miris benzina

Svi elementi koji čine benzin zapravo nemaju ugodan miris i većina je toksična, no postoji jedan odgovoran za taj specifičan miris

Dolijevanje goriva, ilustracija

 Profimedia

Benzin ima vrlo specifičan miris, osjetili ste ga sigurno prilikom dolijevanja goriva. Međutim, iako se mnogima taj miris sviđa, drugi se ne bi s tim složili, no kad ga osjetite nepogrešivo možete potvrditi - da, to je miris benzina.

Zašto je tome tako postoji i znanstveno objašnjenje. Što se sastava tiče, benzin se dobiva rafiniranjem nafte i bezbojna je tekućina sastavljena od više od 150 kemikalija, uključujući benzen, toluen i ksilen, između brojnih drugih. No, oko 50 posto benzina sastoji se od aroma, a ostatak olefina, kao što su izobuten i heksen.

image

Dolijevanje goriva, ilustracija

Profimedia

Svi elementi koji čine benzin zapravo nemaju ugodan miris i, osim toga, većina je toksična, međutim, od svih tih elemenata, postoji jedan koji je odgovoran upravo za miris koji opažamo kada točimo benzin, a naziva se benzen.

Benzen je ugrađen u sastav benzina kada se poveća razina oktana što poboljšava performanse motora i učinkovitost goriva i upravo je benzen element čiji miris osjetimo kod točenja benzina. Dakle, to što volite mirisati nije benzina, već benzen.

No treba spomenuti, benzen je karcinogen i stoga je opasan kada se udiše u visokim koncentracijama ili dugotrajnom izlaganju. Iz tog razloga, zabranjeno je ugrađivati ga u proizvode ili hranu kao što je to bilo nekad, kad se primjerice ugrađivao kao otapalo za uklanjanje kofeina iz kave.

image

Dolijevanje goriva, ilustracija

Profimedia

Kao i kod drugih ugljikovodika, kad se benzen udiše, on proizvodi supresivni učinak na živčani sustav koji stvara osjećaj privremene euforije, zato, kako smo već napomenuli, može biti opasan u visokim dozama, pa je bolje se ne izlagati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:39