POTVRDILA ZNANOST

Napokon matematički dokazano: Prema ‘zlatnom omjeru‘ ovo je najljepši automobil ikad napravljen!

Prema matematici najljepši dolazi iz Italije, a odmah iza njega nalazi se američki model te ponovo talijanski pa britanski
Ferrari Monza SP1
 Ferrari

Ljepota je relativna stvar, i gotovo se uvijek krije u oku promatrača. Međutim, ove uzrečice nisu zaustavile čovjeka da pokuša ljepotu staviti u matematičku formulu - jednadžbu zlatnog omjera koja se koristi za određivanjem savršenstva utvrđivanjem proporcija predmeta.

CarWow, poznati YouTube kanal koji se bavi istraživanjem i uspoređivanjem raznih automobila, odlučio je primijeniti navedenu “formulu” na automobile iz posljednjih 70 godina, čime je utvrđeno upravo koja izvedba predstavlja najljepšu.

image
Ferrari Monza SP1
Ferrari

Za utvrđivanje “zlatnog omjera” korištene su različite točke automobila poput prednjih svjetala, bočnih ogledala i kutova vjetrobranskog stakla. Navedeni podaci su potom korišteni za izračunavanje omjera udaljenosti kako bi se utvrdilo koliko dizajn automobila slijedi “zlatni omjer”.

image
Ferrari Monza SP1
Ferrari

O čemu je riječ? Zlatni omjer datira unatrag 2500 godina i matematička je jednadžba koja se koristi kao mjerilo za idealne omjere. Povijesno su ga koristili arhitekti i umjetnici u potrazi za savršenstvom, a Michelangelo je bio veliki obožavatelj - odnos je koristio slikajući Stvaranje Adama na stropu Sikstinske kapele.

U novije vrijeme često se koristi za analizu ljepote ljudskih lica i slično, ali ovaj put je korišten za odgovor na pitanje - koji je najljepši automobil na svijetu?

image
Ferrari Monza SP1
Ferrari

Prvi na toj listi našao se jedinstveni dizajn Ferrari Monze SP1 iz 2019. godine. Čak 61.75 posto Monzinih proporcija u skladu je sa “zlatnim omjerom”. Ono što iznenađuje jest da je riječ o jedinom automobilu iz posljednjeg desetljeća koji je pronašao mjesto među prvih deset. Modelom Monza je 2018. godine otvorena Ferrarijeva serija “Icona” - linija automobila koja nastoji spojiti Ferrarijev otmjen stil iz polovice 20. stoljeća s modernom tehnologijom sportskih bolida.

image
Ferrari Monza SP1
Ferrari

Drugo mjesto pripalo je legendi – Fordu GT40 iz 1964. godine s poravnanjem od 61,64 posto. Riječ je o automobilu koji je davne 1966. godine prekinuo Ferrarijev niz na poznatoj europskoj utrci “24 sata Le Mansa”, te nastavio pobjeđivati u sljedeće tri godišnje utrke. Pobjeda GT40 bila je prva pobjeda američkog proizvođača na istoimenoj utrci, te je u to vrijeme predstavila prekretnicu u automobilskom inženjerstvu.

image
Ford GT 427 Lightweight prototip 1965.
Ford

Ferrari 330 GTC Speciale iz 1967. godine, Lotus Elite iz 1975. i Ferrari 250 GTO iz 1962. našli su se uz Monzu i GT40 u top pet na ovoj ljestvici. Šesto mjesto pripalo je Chevrolet Corvetti C2 Stingray iz 1962. godine, zatim Ferrari 330 P4 iz 1967. godine, Alfa Romeo Alfetta iz 1974., Lamborghini Miura iz 1966. godine, te konačno, Maserati Indy iz 1969. godine.

image
Ferrari 330 GTC Speciale 1967.
Ferrari

Rezultati istraživanja ukazuju na dva zaključka. Zato što je velika većina automobila iz top deset proizvedena upravo šezdesetih ili sedamdesetih godina, moguće je zaključiti da je u to vrijeme pridavana veća pažnja samom dizajnu vozila.

S druge strane, moguće je i da danas imamo drugačije estetske vrijednosti, zbog čega je možda potreban i novi zlatni standard, kako bi svoje mjesto na navedenoj listi pronašli i noviji automobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 02:19