PRIČA O 40 GODINA UPORNOSTI

NAJOSEBUJNIJI DILER AUTO EGZOTIKE Napustio školu s 11, sa 17 zaradio prvi milijun i prošao tri recesije. 'Vozim Golfa i zato ću preživjeti i koronu!'

 
 TOm Hartley

Svi smo čuli slavne priče o Billu Gatesu, Marku Zuckerbergu ili Steveu Jobsu koji su napustili prestižna sveučilišta kako bi osnovali vlastita kraljevstva. No u svijetu automobila postoji jedna osoba koja ima još znatno kompliciraniju priču, ali iznimno uspješnu.

Tom Hartley jedan je od najpoznatijih prodavača egzotičnih vozila, zaradio je milijarde dolara, ali nitko ne bi očekivao da je takva persona već s 11 godina napustila školu te se posvetila prodaji automobila.

Kroz svoj život Tom je prošao „emocionalni rollercoaster“, zarađivao je i gubio milijune, nekoliko puta je skoro poginuo, preživio je tri recesije, ali još uvijek nosi osmijeh na licu i redovito se pojavljuje na listama najbogatijih Britanaca.

Početci prodaje

Tom Hartley odrastao je u obitelji koja se godinama bavila prodajom. Svoju prvu prodaju ostvario je već s deset godina u očevoj trgovini u Glasgowu, a prodao je tepih mladom paru za 20 funti.

„Napravio sam svoju prodaju. Osjećaj je bio jednostavno savršen. Takav naboj adrenalina i dan danas dobivam. To je osjećaj koji te nikada ne napušta – jednostavno najbolji osjećaj“, priča Hartley u svojoj knjizi The Dealmaker.

Već s 11 godina Tom je odlučio napustiti školu. S obzirom na to da je imao disleksiju, tada još uvijek nije znao dobro čitati i pisati, ali uvijek je isticao kako mu je matematika dobro išla te da je znao kako „okrenuti“ novce.

S 12 godina kupio je novog Rangea Rovera za 2100 funti koje je posudio od oca, a već za 24 sata zaradio je na njemu 150 funti. Priznaje kako ga je takav naboj adrenalina samo motivirao da nastavi dalje s preprodajom automobila.

Tom kao 12-godišnjak

U svojoj knjizi navodi da je s 14 godina kupio Rolls-Roycea te ga je ilegalno vozio preko 200 kilometara samo kako bi se sastao s potencijalnim kupcima. No čini se da je ta prodaja bila vrlo uspješna jer je već sljedeće godine kupio svoj prvi Ferrari na kojemu je zaradio 500 funti.

Prvi zarađeni milijun, ali i prvi bankrot

Hartley je kroz godine stekao zavidno iskustvo prodaje te se odlučio na masovniji uvoz Porschea i Mercedesa. Pronašao je način da njemačke automobile dobiva za gotovo 25 posto jeftinije nego što bi se inače prodavali u Velikoj Britaniji.

Tako je već sa 17 godina stekao svoj prvi milijun, ali već godinu dana kasnije sve se okrenulo. Ljutiti proizvođači automobila zahtijevali su da se promjeni zakon uvoza vozila za Veliku Britaniju pa je Hartley izgubio apsolutno sve.

Hartley je doslovno ostao na cesti, živio je u vlastitome karavanu, ali nije htio odustati. U knjizi navodi da je bio toliko uporan da je jednom pratio potencijalnog kupca gotovo 40 kilometara samo kako bi od njega kupio Rolls-Roycea.

Zanimljiv je i slučaj kad se ušuljao u saunu hotela s jednim potencijalnim kupcem, samo kako bi mu prodao Ferrarija Testarossu. Naravno, prodaja je uspješno ostvarena.

Uspješno poslovanje preko 40 godina

„Brendovi koji su imali ključnu ulogu u stvaranju mojeg prvog milijuna bili su Range Rover i Roll-Royce. Njihovi modeli su zapravo konstanta svih ovih godina jer imaju veliku ulogu u poslovnome svijetu pa su mi i dan danas bitni“, ističe Hartley.

Kaže kako je za njega Rolls-Royce najbolji automobil na svijetu, a ima i zanimljivu anegdotu s njima. Naime, dok je imao 17 godina, uspio je kupiti šest njihovih limuzina vrlo jeftino jer slučajno nisu isporučene kupcima u Australiji. Tvrdi da je na svakome primjerku zaradio barem 10 tisuća funti.

Posao danas ¸pomalo prepušta sinu Tomu Hartleyu Jr.
Posao danas ¸pomalo prepušta sinu Tomu Hartleyu Jr.

U knjizi ističe kako mu je danas jedna od najbitnijih stvari upravo njegova crna knjižica. U njoj su svi kontakti koje je sakupio godinama rada pa mu to iznimno pomaže pri kupoprodaji.

No Tom navodi kako mu nije uvijek bajno. Brojni proizvođači egzotičnih automobila stavili su ga na crnu listu jer znaju da će posebne automobile preprodavati. Land Rover odbio mu je prodati poseban primjerak Rangea Rovera, koji je on namijenio za svoju ženu.

Također, bivši predsjednik Ferrarija Luca di Montezemolo istjerao je Hartleya s premijere LaFerrarija u Ženevi. No to ga nije spriječilo da kupi prvi rabljeni primjerak u ponudi te na njemu zaradi više od 200 tisuća funti. „To mi je bila jedna od najboljih prodaja“, kaže Hartley.

Savjeti i trikovi

Hartley u svojoj knjizi navodi brojne savjete koje je naučio tijekom života. Navodi kako prepoznati prave kupce te prevarante, kako izbjeći gubitak na automobilu i kako uopće pristupiti automobili prilikom kupovine.

Mnogi su se zapitali kako je moguće da toliki kupci imaju povjerenja u njega. „Ne budite pohlepni.

Vjerujte svojim osjećajima i budite sigurni. Koristite zdrav razum i zadovoljite svoje kupce. Nikada ne odustajte i nikad nemojte prihvatiti ne. Ali najvažnije od svega - dobar ugled je neprocjenjiv“, ističe Hartley.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:16