ŠASIJA ‘059‘

McLaren F1 postaje jedan od najpožljenijih auta na svijetu: Najrjeđi od njih sada se prodaje

Potreban je samo jedan pogled na prednji kraj da shvatite zašto je šasija 059 tako posebna - prednja svjetla

1998. McLaren F1

 RM Sotheby‘s

McLaren F1 brzo postaje jedan od najpoželjnijih kolekcionarskih automobila na planetu. Općenito ga se reklamira kao jednog od najboljih automobila u svojoj eri, a možda i svih vremena. Postoji samo 106 primjeraka, što znači da je to vijest svaki put kad se jedan nađe u prodaji. A ovaj primjerak, šasija 059, je najunikatniji F1 od svih.

image

1998. McLaren F1

RM Sotheby‘s

Potreban je samo jedan pogled na prednji kraj da shvatite zašto je šasija 059 tako posebna - prednja svjetla. Ona su kraća od uobičajenih svjetala na F1. Prema RM Sotheby‘s, ova F1 je bila testna platforma za ažurirano rješenje prednjih svjetala koje je koristilo unutarnje dijelove iz BMW-a Z1, u nadi da će poboljšati nedostatke originalnog dizajna.

image

1998. McLaren F1

RM Sotheby‘s

McLarenov konačni proizvod završio je s ažuriranim unutarnjim dijelovima, ali bez tanje ploče. Stoga je ovaj automobil doista 1/1. Prvi vlasnik, gospodin iz Ujedinjenog Kraljevstva, s njim je prošao malo manje od 26.000 kilometra. Sedam mjeseci nakon preuzimanja poslao ga je natrag u tvornicu na ugradnju kompleta za veliku potisnu silu (prednje i stražnje krilo). Također je dobio set originalnih 18-inčnih naplataka s pet krakova.

image

1998. McLaren F1

RM Sotheby‘s

2012. godine prodan je svom drugom i sadašnjem vlasniku u SAD, gdje je dobio samo dodatnih 480 kilometra. Ovaj F1 će se prodavati na zatvorenoj aukciji RM Sotheby‘sa u četvrtak, 18. kolovoza, a kupci će imati samo jedan dan za nadmetanje.

image

1998. McLaren F1

RM Sotheby‘s

F1 rijetko dolazi na oglasnik, ali kada se pojave, obično se prodaju za oko 20 milijuna američkih dolara (148 milijuna kuna). Uzimajući u obzir jedinstvena prednja svjetla i traženi komplet za veliku potisnu silu, očekujemo da će ostvariti i više od navedene cifre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:37