super rijedak

Legendarni Audi Sport Quattro iz 1984. traži novog vlasnika: Očekuje se iznos od 700.000 eura!

Ovaj specifični model iz 1984. predstavlja jedan od najboljih primjeraka koji će sigurno privući pažnju zaljubljenika

Audi Sport Quattro

 RM Sotheby‘s

Kultni Audi Sport Quattro iz 1984. jedan je od najpoznatijih Audi modela ikad i vrlo rijedak primjerak s tek 214 proizvedenih jedinica. Riječ je o homologacijskom primjerku za reli bolid i prava je ikona motosporta. Sada je jedan primjerak spreman za novog vlasnika na predstojećoj aukciji, što je prava rijetkost jer se vrlo rijetko nude u slobodnoj prodaji.

image

Audi Sport Quattro

RM Sotheby‘s

Ovaj iznimni primjerak, koji je veći dio svog života proveo u jednoj poznatoj japanskoj kolekciji, predstavlja vrhunac Audijeve bogate povijesti proizvodnje izuzetnih quattro sportaša.

Ovakav originalni Sport Quattro u tvorničkom stanju ne samo da je bio izuzetno uspješan u relijima, već je i na cestama demonstrirao impresivne performanse. Ovaj specifični model iz 1984. predstavlja jedan od najizuzetnijih primjeraka koji će sigurno privući pažnju zaljubljenika u automobilizam.

image

Audi Sport Quattro

RM Sotheby‘s

Na nadolazećoj aukciji očekuje se da će cijena ovog Sport Quattro modela doseći između 575.000 i 700.000 dolara. Prvotno prodan japanskom kolekcionaru, ovaj automobil je jedan od rijetkih koji su otišli u Japan.

Tijekom vlasništva kolekcionara Yoshikunija Okamota, vozilo je pažljivo održavano, prošlo kroz nekoliko manjih modifikacija, uključujući ugradnju malog Sony TV sustava na kontrolnoj ploči i dvostrukih antena u obliku zečjih ušiju na stražnjem vjetrobranskom staklu.

image

Audi Sport Quattro

RM Sotheby‘s

Posljednje desetljeće automobil je bio u vlasništvu bivšeg vozača sjevernoameričkog reli prvenstva, smješten u klimatiziranom objektu koji je služio i kao sjedište njegovog reli tima.

Prema opisu aukcijske kuće RM Sotheby‘s, automobil je prešao tek 8806 km (5472 milje) od trenutka kad je izašao iz tvornice. Pokreće ga 2,1-litreni redni 5-cilindrični motor s turbopunjačem, koji je prvotno isporučivao impresivnih 197 KS i 285 Nm okretnog momenta.

image

Audi Sport Quattro

RM Sotheby‘s

S vremenom, modeli Sport Quattro su evoluirali s većim 2,2-litrenim rednim petocilindričnim motorima. Ovaj konkretni Sport Quattro oduševljava svojom netaknutom bijelom vanjštinom, koja je savršeno upotpunjena bijelim kotačima. Unutar vozila nalazimo originalna Recaro sjedala presvučena crnom kožom s ukrasima od vinila.

image

Audi Sport Quattro

RM Sotheby‘s

Uz automobil dolazi komplet alata, dizalica, upute za upotrebu, uvozna dokumentacija te računi za servisiranje. Poslastica za kolekcionare za koje smo sigurni da neće štedjeti kod nadmetanja za ovaj rijetki Audi veličanstvene sportske povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 14:01