više je razloga

Krađe ovog dijela s auta postale su prava pošast: Najugroženiji modeli francuske marke

Razlozi: mogućnost korištenja na drugim vozilima, cijene službenog dijela, nedostatak rezervnih dijelova...

Stražnja kamera, ilustracija

 Profimedia

Krađe dijelova sve sofisticiranijih automobila sve su češći, a kamere za vožnju unatrag najviše na meti kradljivaca. Ta se činjenica može objasniti s nekoliko razloga. Mogućnost korištenja na drugim vozilima, cijene službenog dijela, nedostatak rezervnih dijelova...

Prije su vrlo popularni kod populacije ‘dugoprstića‘ bili katalizatori, no danas se krade sve i svašta. Tako da su sve popularnija primjerice prednja svjetla, koja se kod sudara često oštećuju pa im je popularnost porasla na crnim tržištima.

image

Zagreb, 010623.
Auto klub test Renault Captur E-TECH.
Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX

CROPIX

Ali, u posljednje vrijeme to su kamere za vožnju unatrag, ili kako ih neki nazivaju parking kamerama. One također znaju stradati pri udesima, ali i kod naoko lake zadaće parkiranja vozila. Žardinjere i mali stupići najveći su im neprijatelji. Stoga, upravo taj dio koji se montira postao je plijen lopova. Ali, pazite sad ovo, postoje omiljene kamere određenih proizvođača, koje je očito lako demontirati ili im je potražnja dosta velika.

Radi se o onima koje se ugrađuju na Renaultov model Captur i to posebice u Francuskoj, ali ne i samo tamo. Sve je češći slučaj da na Capturima preko noći nestane stražnji logo marke. Nije to samo Renaultov znak na prtljažniku, već on u sebi krije upravo kameru za vožnju unatrag. Službeni Renaultovi servisi primili su više dojava s istim problemom. S druge strane, francuska nacionalna policija potvrdila je "desetak događaja", ali nije govorila o pogoršanju ovog fenomena. Zašto se kradljivici odlučuju baš za Renault Captur?

image

Renault Captur E-TECH

Željko Puhovski/CROPIX

Lopovi kradu stražnji logo Renault Captura jer ima prednost da ga se može koristiti na nekoliko modela marke. Na Cliju pete generacije, zatim Meganeu IV i Renault Megane Conquestu. A njima valja pridodati i Nissanove modele u čijem je amblemu ugrađena ista kamera.

To znatno olakšava preprodaju. Brzo pretraživanje na web stranicama s malim oglasima otkriva izvanrednu Renaultovu ponudu stražnjih kamera, uključujući logotip. Još jedan bitan razlog zašto lopovi ciljaju baš te kamere jest činjenica da na autotržištu kronično nedostaje rezervnih dijelova, koji usput rečeno nisu ni jeftini.

Provjerili smo kako stoje stvari na jednom od naših najpoznatijih portala za prodaju auto dijelova. Stražnja kamera za Captur tamo se prodaje za 150 do 200 eura. A da ne govorimo koliko cijela priča košta nesretne vlasnike kada žele da im se ukradeni dio zamijeni novim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:13