Nisu mACHO

Istraživanje pokazalo: Neki muškarci ne žele kupovati električne aute jer misle da je to ‘za tetke‘

Automobili s pogonom na benzin često se preferiraju kao oznaka muškosti u Sjedinjenim Državama

Macho man, električni auti, ilustracija

 Profimedia

Električna vozila često se smatraju budućnošću transporta, a "titani" poput Forda i Tesle utrkuju se tko će ih proizvesti više. No nova studija otkriva da "macho" muškarci to možda ne vide na isti način, u uvjerenju da će električna vozila naštetiti njihovom imidžu.

Dr. Michael Parent, istraživač na Sveučilištu Texas u Austinu (SAD), tvrdi da će se muškarci kojima je prioritet ponašanje "kao pravi muškarac" vjerojatno namrštiti na aute s električnim pogonom. Umjesto toga preferiraju se benzinska vozila visokih performansi kao oznaka muškosti, kaže on, izazivajući alarmantnu i neočekivanu nesigurnost u naporima protiv klimatskih promjena.

image

Tesla punjenje (ilustracija)

Profimedia

"To ne bi bio glavni pokretač klimatskih promjena, ali je još jedna stvar koja se može spriječiti i koja pridodaje hrpi problema povezanih s klimom", rekao je dr. Parent za MailOnline. "Iako bi se problem mogao pokušati riješiti oglašavanjem, vjerojatno bi bilo bolje da se obrazovanje pozabavi normama rodnih uloga kako bi se općenito smanjila nesigurna muškost".

Kao dio svog istraživanja, dr. Parent ispitao je koncept "muževnosti" među 400 muškaraca koji žive u SAD-u. Muškost se odnosi na stupanj do kojeg osoba temelji svoju samovrijednost na kulturnim standardima muškosti uključujući čvrstinu, status i anti-ženstvenost.

image

Tesla punjenje (ilustracija)

Web Screenshot

Te percepcije mogu biti stvarne ili izmišljene, pri čemu se od svih sudionika traži da se slože ili ne slože s nizom izjava uključujući "Ne mogu poštovati sebe ako ne živim u skladu s onim što znači biti "pravi muškarac". Odgovori su zatim uspoređeni s navikama i stavovima pri kupnji automobila, ispitujući preferiraju li pogon s unutarnjim izgaranjem, hibridni ili električni.

Gotovo 40 posto muškaraca ocijenilo je električna vozila kao najgoru opciju, a mnogi od tih sudionika imaju najtradicionalnije "muževne" poglede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 00:31