SIGURNOSNO PITANJE

FOTO, VIDEO: Kamere i zasloni umjesto retrovizora dopušteni u Europi i Japanu, ali Amerika ih tek misli temeljito testirati!

 
 Audi

Kada Honda na predstojećem salonu automobila u Frankfurtu otkrije svoj dugo očekivani mali električni model E, jedna od njegovih posebnosti bit će i to da on, kako stvari stoje, neće imati klasične retrovizore nego kamere sa zaslonima koji će projicirati njihovu sliku.

Honda

Honda, doduše, pritom nije ni prva ni jedina, jer takva rješenja u serijskim autima već imaju i Lexus ES i Audi E-tron, no s njezinim je dolaskom stigla još jedna potvrda da o odricanju od klasičnih zrcala danas razmišlja sve više proizvođača, među kojima se spominju i McLaren i Lotus.


Mišljenja vozača koji su ih imali prilike isprobati su po dijeljena: jedni su oduševljeni time što pružaju širu sliku te je pogled unatrag putem njih čist i za loša vremena, a drugi se teško navikavaju na digitalni pogled unatrag se pitaju koliko se zapravo dobilo uklanjanjem retrovizora ako su umjesto njih na isto mjesto postavljene kamere... Aerodinamika time jest malo poboljšana, ali nije da su A nosači sada potpuno čisti...

A što kaže legislativa? Europska, kao i japanska, s njima nemaju nikakvih problema, no ona koja je po pitanju sigurnosti najzahtjevnija, američka, još uvijek ih brani: NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) tek namjerava započeti testiranja na takvim vozilima, a u cijelu priču namjerava uključiti i javnost te i vozače pitati za njihovo mišljenje. Demokratski, nema što...

Lexus

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:29