MANEVAR

Fernando Alonso izbjegao kaznu, Ferrariju ostaje za platiti 100.000 USD-a!

 AP

Ferrari, kao i njegova dva vozača Fernando Alonso i Felipe Massa, prošli su bez ikakve kazne zbog "manevra" kojeg su napravili tijekom Velike nagrade Njemačke...

U toj utrci je Massa vodio tijekom 49 od ukupno 67 krugova, ali je u tom momentu doslovno prepustio prvo mjesto momčadskom kolegi. Cijela se situacija odigrala nakon razgovora Masse i ljudi iz boksa Ferrarija, u kojem je Brazilcu, indirektno, dano do znanja da pusti na vodeću poziciju Španjolca.

U interesu Ferrarija je, naravno, borba Španjolca za svjetski naslov, a trenutačno za prvoplasiranim Lewisom Hamiltonom zaostaje 41 bod (182-141). Na toj utrci je Alonso pobijedio i skupio 25 bodova i moglo se dogoditi da ostane bez njih, pa tako i bez prave borbe za tron.

Naime, savjeti takve vrste iz momčadskih boksova su zabranjeni i to po članku 39.1 propisa o sportskoj regulativi Formule 1. No, kako saznaju talijanski mediji, Vijeće međunarodne federacije autosportova (WMSC-a) je ovom zgodom odlučilo progledati kroz prste talijanskoj momčadi, te je od kazne ostala samo ona prvotna, u iznosu od 100.000 američkih dolara.





Sljedeća sezona bez novih momčadi, VN Indije u Delhiju 30. listopada



Sljedeće godine programu Svjetskog prvenstva u Formuli 1 je priključena još jedna utrka. U pitanju je Velika nagrada Indije, koja će se održati u Delhiju 30. listopada. To znači da će se najbolji vozači iduće godine nadmetati tijekom čak dvadeset utrka. Također, iz FIA-e su odlučili da “niti jedna nova momčad koja je predala kandidaturu nije zadovoljila potrebne uvjete za ulazak u natjecanje”. Među momčadima koje nisu zadovoljile potrebne uvjete nalaze se i Epsilon Euskadi i Durango (u partnerstvu s Jacquesom Villeneuveom).

Podsjećamo, u Parizu će tijekom dana pred komisijom WMSC-a (Vijeće Međunarodne federacije autosportova) biti saslušani i predstavnici Ferrarija zbog incidenta s Velike nagrade Njemačke i momčadske naredbe kojom je Felipe Massa na stazi propustio Fernanda Alonsa. Ferrari je odmah po završetku utrke zbog kršenja pravile o intervenciji iz boksa kažnjen novčano s 100.000 američkih dolara, a sada talijanskoj momčadi prijeti i drastičnija kazna.

Raspored Svjetskog prvenstva u Formuli 1:

13. ožujka: Manama (Velika nagrada Bahraina)

27. ožujka: Melbourne (Velika nagrada Australije)

10. travnja: Kuala Lumpur (Velika nagrada Malezije)

17. travnja: Shangai (Velika nagrada Kine )

8. svibnja: Istanbul (Velika nagrada Turske)

22. svibnja: Barcelona (Velika nagrada Španjolske)

29. svibnja: Monte Carlo (Velika nagrada Monaka)

12. lipnja: Montreal (Velika nagrada Kanade)

26. lipnja: Valencia (Velika nagrada Europe)

10. srpnja: Silverstone (Velika nagrada Engleske)

24. srpnja: Nürburgring (Velika nagrada Njemačke)

31. srpnja: Budimpešta (Velika nagrada Mađarske)

28. kolovoza: Spa (Velika nagrada Belgije)

11. rujna: Monza (Velika nagrada Italije)

25. rujna: Singapur (Velika nagrada Singapura)

9. listopada: Suzuka (Velika nagrada Japana)

16. listopada: Yeongam (Velika nagrada Južne Koreje)

30. listopada: Neu Delhi (Velika nagrada Indije)

13. studenoga: Abu Dhabi (Velika nagrada Ujedinjenih Arapskih Emiratia)

27. studenoga: Sao Paulo (Velika nagrada Brazila)

F1: Fittipaldi sudac na VN Italije



Umirovljeni brazilski pilot Emerson Fittipaldi (63), bivši dvostruki svjetski prvak u Formuli 1 (1972., 1974.), obnašat će ulogu suca na VN Italije u Monzi predstojećeg vikenda. Fittipaldiju će to biti drugi put ove sezone da će preuzeti ulogu arbitriranja oko spornih detalja u utrci, nakon što je isto činio na Velikoj nagradi Kanade u lipnju. Na spomenutoj su utrci, podsjećamo, suci između ostalih kaznili Felipea Massu s 20 sekundi zbog prebrze vožnje u boksu, dok su ukore dobili i Robert Kubica i Jaime Alguersuari zbog opasne vožnje koja je uvjetovala njihov sudar u pit laneu. Ove su sezone već ulogu suca u Svjetskom prvenstvu Formule 1 obnašala brojna ugledna imena tog sporta poput poput Alaina Prosta (VN Bahraina), Damona Hilla (VN Monaca) ili Nigela Mansella (VN Velike Britanije i VN Belgije).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 18:27