‘novi‘ BMW 507

Čudnovati Tender 5.7: Elvisov kultni roadster u modernom izdanju na osnovi novog BMW-a Z4

Njemački proizvođač specijalnih modela Estella-Fahrzeugtechnik odlučio je izraditi 15 primjeraka

Tender 5.7

 Estella-Fahrzeugtechnik

Priča počinje ovako: nakon što je BMW objavio kako je ušao u trag i krenuo s restauracijom BMW-a 507 Roadster, koji je pripadao, ne biste vjerovali, upravo Elvisu Presleyju, njemačka specijalizirana tvrtka za izradu posebnih edicija odlučila je stvoriti 15 unikatnih primjeraka upravo tog modela bavarskog proizvođača, koji bi se bazirali na modelu BMW Z4, koji se počeo proizvoditi 2018. godine.

image

Tender 5.7

Estella-Fahrzeugtechnik

Upravo je model 507 Roadster jedan od najtraženijih BMW modela, budući da su izradili samo 254 jedinica. Ali ovaj roadster ima još nešto posebno, a to je zanimljiva povijest. Elvis Presley je u listopadu 1958. počeo služiti vojni rok u Njemačkoj, točnije u bazi američke vojske u Friedbergu.

Tada 23-godišnji mladić iznimne popularnosti, zahvaljujući svojoj unosnoj glazbenoj karijeri i za razliku od svojih kolega vojnika iz pješaštva, mogao si je mogao priuštiti život izvan baze.

image

Tender 5.7

Estella-Fahrzeugtechnik

No, za to mu je bio potreban auto, pa je on ušao u BMW-ov salon automobila u Frankfurtu i odlučio isprobati upravo model 507. Nakon testne vožnje, još uvijek pod impresijom prvih dojmova, Elvis je izvadio novčanik i BMW platio u gotovini.

Nakon kraja vojne službe, u ožujku 1960., Presley je svoj 507 prelakiran u trkaću crvenu boju doveo u SAD.

image

Tender 5.7

Estella-Fahrzeugtechnik

Upravo ta bogata crtica iz povijesti kultnog modela učinila je ovaj automobil jednim od najfascinantnijih oldtimera na tržištu klasika. I zato su iz Estella- Fahrzeugtechnik d.o.o., sa sjedištem u Grosselfingenu u Njemačkoj odlučili ovom Bavarcu posvetiti posebnu pažnju.

A sad malo o tehnikalijama modela Tender 5.7, koji je zgodno nazvan po Elvisom hitu ‘Love Me Tender‘. Ova svježa interpretacija ima kompletno redizajniranu karoseriju koja je izrađena od karbonskih vlakana.

image

Tender 5.7

Estella-Fahrzeugtechnik

Tu su jasno okrugla svjetla, izdužena bubrežasta rešetka, bočne škrge i oštre linije, sve kako bi automobil podsjećao na originalni model iz 1958. Interijer je uključujući digitalni kokpit prenesen iz modela Z4, no svaki detalj kabine prekriven je posebnom kožom koja se može individualno prilagoditi ukusu svakog pojedinog vlasnika.

Pod prednjim poklopcem nalazi se BMW-ov trolitreni šestcilindrični turbobenzinac, koji je posebno tuniran kako bi razvijao 507 KS i 650 Nm okretnog momenta.

image

BMW Elvisa Presleya

BMW

Učinjene su, naravno, i posebne nadogradnje ovjesa pa Tender 5.7 ima adaptivne amortizere, uz posebno izdanje 20-inčnih aluminijskih naplataka koji snažno podsjećaju na one koje na svoja vozila postavlja BMW-ov službeni ‘tuner‘ Alpine.

Što se tiče cijene ovih unikatnih automobila, ona se zaustavila na paprenih 288 tisuća eura, ali to nije spriječilo 15 budućih vlasnika da unaprijed uplate novac za svoj ‘Elvisov roadster‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 11:38