RIJEDAK PRIMJERAK

CESTOVNA RELI LEGENDA: FORD RS200 iz 1986. godine s 350 KS na internetskoj aukciji prodan za čak 280 tisuća dolara!

 

Ford RS200 prvo je predstavljen 1984. godine, a tada kreće homologacija, odnosno proizvodnja cestovnih primjeraka. Ford je u Grupi B ostvarivao odlične rezultate, no kao što znamo, zbog crnog niza nesreća Grupa B je ukinuta. Ipak, homologirani modeli ostali su na cestama i danas nerijetko postižu visoke iznose na aukcijama. A upravo je jedan od 146 proizvedenih Fordova RS200 nedavno završio na internetskoj aukciji kuće Bring a Trailer.

Foto: Bring a Trailer

Krenimo od same povijesti ovog primjerka. Iako je većina Fordova RS200 ispod poklopca skrivala 1,8-litreni turbobenzinski četverocilindraš od 250 KS, vlasnik ovog modela iz 1986. odlučio se na tvorničko povećanje snage na 350 KS, pa mnogi ovaj primjerak nazivaju "zlatnom sredinom" između "običnog" RS200 i paprenog RS200 Evolution sa 600 KS. Tu su i sportska Recaro sjedala kao i radio (koji je sasvim nepotrebna stavka jer, realno, dok vozite želite slušati zvuk ovog monstruma).

A kako ide priča vezana uz ovaj model? Kao što možete vidjeti na slikama, na njemu se nalaze registarske pločice SAD-a i Velike Britanije. Početkom 90-ih godina uvezen je u SAD, da bi se 1997. godine "vratio" u Veliku Britaniju gdje je godinama bio izložen u muzeju "David Sutton Motorsports". 2006. godine registriran je u Velikoj Britaniji, da bi se nekoliko godina kasnije opet vratio u SAD, i to sa samo 1826 kilometara na brojčaniku. Iako vam se crna boja možda ne čini posebnom, nevjerojatno zvuči kako je ovo jedan od samo dva primjerka koja su iz tvornice izašla s crnom karoserijom.

Sve to utjecalo je i na cijenu. Nakon nekoliko dana nadmetanja, najviša ponuda iznosila je visokih 280 tisuća dolara. Novom vlasniku želimo mnogo lijepih kilometara!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:54