zanimljivost

Bizarni poslovi sa strane: VW prodaje kobasice, Porsche med, Tesla pivo i WC za mačke...

Kobasica je najprodavaniji Volkswagen u povijesti, Porscheov med se radi pokraj tvornice, a Tesla je napravila WC za mačke

Proizvođači automobila

Tesla u svojoj ponudi ima samo četiri modela auta, od koja se samo dva dobro prodaju. No kada je u pitanju ostali asortiman, kompanija Elona Muska ima vrlo raznovrsnu ponudu koja nema apsolutno nikakve veze s automobilima. Tako je Tesla u svojoj povijesti šokirala nekoliko puta. Na primjer 2020. je u prodaju pustila vruće hlačice s natpisom S3XY na stražnjoj strani.

image

Rolls-Royce med

Rolls-Royce

Ove je godine, recimo, u prodaju pušteno pivo Gigabier. Riječ je o limitiranoj ediciji njemačkog piva u ekskluzivnim bocama koje se prodavalo u paketima od tri boce za nimalo jeftinih 89 eura. No najbizarniju robu vezanu uz Teslu naći ćete u Kini. O čemu se radi, pročitajte u nastavku, a kako ne bi ispalo da je samo Tesla ekstravagantna po onome što proizvodi i/ili prodaje donosimo i nekoliko zanimljivih artikala koje nam dolaze iz VW-a, Porschea, Peugeota i drugih renomiranih proizvođača. Biznis s gliserima, jahtama i dizajnerskim nekretninskim mega projektima brojnih proizvođača ostavit ćemo za neku drugu priliku...

Teslin WC za mačke i žig za Hamburgere

Kina je već godinama prepuna raznih bizarnih artikala s logom Tesle koji se neovlašteno proizvode i prodaju diljem države. Kako se protiv kineskih kopija teško boriti, u Tesli su im se odlučili pridružiti i otad na službenoj internetskoj trgovini tvrtke ima sve više neobičnih Tesla proizvoda. Ovih dana su im se pridružila dva prilično bizarna, WC za mačke izrađen od kartona i metalni žig koji, na sreću, ne služi za žigosanje životinja već je namijenjen za ostavljanje loga tvrtke na hrani ili raznim predmetima.

image

WC za kačke

Teska China

Ekološki WC za mačke izrađen je od kartona, a njegov oblik podsjeća na Cybertruck koji će uskoro u prodaju. Unutrašnjost WC-a je izrađena od 5-slojnog debelog valovitog kartona koji je otporan na vlagu i "savršen za grebanje", dok je ostatak od troslojnog kartona. WC ima kapacitet od 15 kg pijeska, što je više nego dovoljno da pokrije sve neželjene mirise iz izmeta mačke. WC za mačke se prodaje za preračunato oko 11 eura, a kupac ga mora sam sastaviti.

Metalni žig, koji izgleda poput onakvih kojima se stoljećima obilježavala nesretna stoka, na sreću nije namijenjen za životinje, no postupak korištenja je isti. Treba ga se zagrijati na 176 °C te se zatim s njime Teslin logo može "spaliti" na hranu poput hamburgera ili peciva, ili na predmete od kože ili drveta. Ovaj proizvod košta oko 60 eura. Tesla upozorava kupce da budu oprezni pri zagrijavanju alata i da ga drže podalje od djece (i mačaka, pretpostavljamo). Tvrtka im također savjetuje da nose zaštitnu odjeću dok koriste ovaj žig kako bi izbjegli trajnu "Tesla tetovažu" na koži.

Volkswagenove kobasice

Currywurst, tradicionalni njemački fast food, kobasica koja se poslužuje u umaku od rajčice i curryja, omiljen je brzi zalogaj Nijemaca ali i najprodavaniji proizvod u povijest Volkswagena. Ne, nije šala, među tisuće mesara i velikih prehrambenih tvornica koje proizvode ukusnu kobasicu ugurao se i Volkswagen.

image

VW kobasice

VW svoj Currywurst proizvodi još od 1973. godine u svojoj tvornici u Wolfsburgu. Originalno se kobasica prodavala radnicima u kantini, no kroz godine krenula je i prodaja za široke narodne mase u trgovinama, a prodajni rezultati su vjerojatno iznenadili i sam Volkswagen. Currywurst je postao toliko popularan da je dobio i svoj kataloški broj u katalogu VW rezervnih dijelova, a 2019. ih je proizvedeno čak 9 milijuna komada. Od tada prodaja malo pada, posebno zbog toga što je VW u međuvremenu, u nekim kantinama izbacio nezdravu hranu s menija i uveo uglavnom vegetarijanske i veganske obroke. No kupci izvan tvornice i dalje ne posustaju.

Kobasice svakodnevno proizvodi tim od 30 zaposlenika, a nude se u dvije veličine. Dnevna proizvodnja premašuje 20.000 primjeraka. Svojedobno se ova kobasica mogla kupiti (i pojesti) i na adventu u Zagrebu. U kantinama VW-a (u kojima se još nudi) spremljen Currywurst košta 3,44 eura, a kobasice se nude i u mnogim njemačkim supermarketima s cijenama od oko 5,50 eura za paket od oko pola kile (šest komada).

Porscheov med

image

Porsche med

Njemački proizvođač osim sportskih automobila proizvodi i nešto mnogo skromnije, ali zato mnogo slađe, i to doslovno. Tvornica Porschea u njemačkom Leipzigu ima svoje košnice koje su dom za oko tri milijuna pčela. Vrijedne radilice svakodnevno lete ogromnim zelenim dvorištem tvornice koje se prostire na oko 40 hektara te marljivo skupljaju pelud koju pretvaraju u oko jedne tone meda godišnje. Med nazvan Turbienchen (igra riječi na njemačkom spajanjem riječi turbina i pčelica) košta oko 15 eura za staklenku od 250 grama.

I Rolls-Royce se bacio u biznis s hranom, upravo vlada prava pomama za njihovim eko medom koji proizvode u Goodwoodu. Naravno, na svijetu nema skupljeg...

image

Peugeot mlinac

Peugeot mlinci

Peugeotova tvrtka Peugeot Saveurs proizvodi mlince (ne one za uz puricu, već one koji nešto melju). Peugeot je zapravo početkom 19. stoljeća počeo s proizvodnjom pila i raznoraznih alata, a od 1840. su u asortiman ušli i mlinci za kavu. Peugeot je proizvodio i dijelove ženskih haljina, kišobrane, bicikle. Od svega toga se u međuvremenu odustalo, ali mlinci su ostali. Tvrtka je jedan od najcjenjenijih, ako ne i najcjenjeniji, proizvođač mlinaca za sol i papar na svijetu. Osim toga proizvode i mlince za kavu i druge začine, otvarače za boce vina, čaše, te raznu drugu opremu za kuhanje i posluživanje hrane.

image

Bentley namještaj

Bentley namještaj

Slavni britanski proizvođač luksuznih automobila dovoljno je uspješan s automobilima, no nije uvijek bilo tako. U doba recesije 2009. godine prodaja tvrtke se naglo prepolovila, a da spretni radnici ne bi sjedili neiskorišteni Bentley je došao na ideju iskoristiti ih za proizvodnju nečega drugačijeg - namještaja. Plan je uspio i bogati kupci su se odmah pomamili. Od tada proizvođač redovito predstavlja nove kolekcije namještaja koji je vrlo ekskluzivan i skup. Koliko skup? Pa recimo, stolica košta oko 4000 eura, sofa oko 14.000 eura a zidna komoda "samo" 9000 eura. Ima i skupljih stvari, no za njih su cijene "na upit".

image

Honda Jet

Hondin mlazni avion

Vjerojatno svi znaju da Honda proizvodi (vrlo kvalitetne i cijenjene) kosilice i druge alate, no znate li da je u njihovom asortimanu i jedan pravi mlazni avion. nazvan Honda HA-420 HondaJet, ovo je najnapredniji mali poslovni mlazni zrakoplov na svijetu. Proizvodi se od 2015. i do danas ih je isporučeno više od 200 primjeraka. Ima sedam do osam sjedala u luksuznoj kabini od kompozitnih materijala. Motori, koje također proizvodi Honda, smješteni su na neobičnom mjestu iznad krila. Maksimalna visina leta je 13 km, brzina krstarenja je 780 km/h, a dolet 2600 km bez punjenja goriva. Cijena iznosi nešto više od šest milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:49