KONCEPTNI AUTOMOBILI

Aston Martin je predstavio još jedan speedster, ali DBR22 je samo koncept s otvorenim kokpitom

Dizajn odaje počast modelima DB3S i DBR1 iz 1952., koji su osvojili Le Mans 1959. s Carrollom Shelbyjem i Royem Salvadorijem

2022. Aston Martin DBR22

 Aston Martin

S namjerom demonstracije najnovije tehnologije tvrtke i njezine interne kuće za prilagođavanje, Q, Aston Martin predstavio je novi konceptni automobil DBR22 na Monterey Car Weeku.

image

2022. Aston Martin DBR22

Aston Martin

Proizvođač automobila kaže da je koncept DBR22 inspiriran njegovim trkaćim naslijeđem. Konkretno, dizajn odaje počast modelima DB3S i DBR1 iz 1952., koji su osvojili Le Mans 1959. s Carrollom Shelbyjem i Royem Salvadorijem za upravljačem.

image

2022. Aston Martin DBR22

Aston Martin

S potpuno novom karoserijom, dizajnerski tim želio je smanjiti broj korištenih panela karoserije kako bi se stvorio isklesaniji, mišićaviji izgled. Njegova rešetka, u međuvremenu, ima novi dizajn od karbonskih vlakana čije su dvije okomite letvice prepolovljene jednom horizontalnom letvicom inspirirane gore spomenutim trkaćim automobilima. No DBR22 nije samo "gledanje u prošlost".

image

2022. Aston Martin DBR22

Aston Martin

"Naše sustave dizajna postavljamo na ‘hiper-pogon‘, gurajući dalje istraživanje formalizma i nastojeći izraziti budućnost ovdje danas", rekao je Marek Reichman, glavni kreativni direktor Aston Martina. “Gdje bismo mogli ići s površinama, proporcijama i formom. Kombinirajući ovaj pristup s naprednim procesom, tehnologijom i materijalima, učinkovito smo modernizirali našu trkaću krvnu lozu i stvorili novi pedigre".

image

2022. Aston Martin DBR22

Aston Martin

Ta vrhunska tehnologija dolazi u obliku načina na koji ovaj speedster upravlja zrakom oko sebe. Od njegovih tankih držača bočnih retrovizora, do perforirane ploče ispod prednjih svjetala koja omogućuje vrućem zraku da izađe iz stražnjeg dijela automobila i radi u skladu s difuzorom kako bi osigurala potisnu silu za speedster.

image

2022. Aston Martin DBR22

Aston Martin

"DBR22 prikazuje jedinstvene mogućnosti Aston Martina, s dizajnom svjetske klase u kombinaciji s agilnim, inteligentnim pristupom inženjeringu i proizvodnji", rekao je Roberto Fedeli, glavni tehnički direktor Aston Martina. "Za automobil koji je dizajniran da proslavi ultimativnu uslugu prilagodbe po mjeri, inženjerski razvoj znači da DBR22 doista ima dinamičnu kazališnu sliku koja mu odgovara, osiguravajući da je vožnja jednako zarazna kao i njegov izgled".

image

2022. Aston Martin DBR22

Aston Martin

Snaga dolazi iz 5,2-litrenog, twin-turbo V12 koji ima najveću snagu od 715 KS (526 kW) i 753 Nm okretnog momenta. Motor je uparen s automatskim mjenjačem s osam brzina kako bi poboljšao način na koji automobil prenosi snagu na cestu. DBR22 sposoban je postići 96 km/h iz mjesta za 3,4 sekunde, na putu do maksimalne brzine od 319 km/h.

Nažalost, kao koncept, malo je onih koji će saznati kakav je na stazi. Međutim, Aston Martinova kreacija moći će se pogledati na Pebble Beach Concours d‘Elegance od petka, 19. kolovoza, do nedjelje, 21. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:46