ZAPELO JE

‘Raspad sistema‘: To se ne pamti, Njemačka bilježi rekordni pad prodaje električnih auta

U prvih sedam mjeseci pad prodaje električnih automobila sada iznosi 20,1 posto u odnosu na prošlu godinu, a u srpnju je to još mnogo gore

Punjenje električnih auta Njemačka

 Michael Gstettenbauer/imago stock&people/Profimedia

Prema njemačkoj Saveznoj upravi za motorni promet (KBA), broj registracija novih automobila u srpnju 2024. iznosio je 238.263 primjeraka, što je pad od 2,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Za prvih sedam mjeseci zabilježen je rast od 4,3 posto.

image

Električni auto, punjenje

Vladimir Gerdo/TASS/Profimedia

Najveća vijest su električni auti, odnosno njihov velik pad prodaje od 36,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U prvih sedam mjeseci pad prodaje električnih automobila sada iznosi 20,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Blagi porast od 3,2% zabilježen je kod plug-in hibrida u srpnju, a došlo je i do blagog povećanja za dizelska vozila (plus 1,4 posto) i za benzinska vozila (plus 0,1 posto).

image

Električni auto na punjaču, zima

Profimedia

U svjetlu kontinuiranog oštrog pada prodaje baterijskih električnih vozila, predsjednik njemačke Udruge međunarodnih proizvođača automobila VDIK-a Michael Lohscheller upozorava na stvaranje novih trgovinskih prepreka: "Ako baterijski električni automobili postanu značajno skuplji u budućnosti zbog uvođenja dodatnih carina, to će značiti još jedan korak unazad za elektromobilnost. Želja za pristupačnom elektromobilnošću u Njemačkoj i cilj savezne vlade od 15 milijuna električnih auta na cestama do 2030. tada će postati nedostižni".

image

Električni i3 na punjaču, ilustracija

Alamy/Profimedia

Udio električnih automobila u ukupnim registracijama iznosio je samo 12,9 posto u srpnju 2024., dok je u srpnju prošle godine iznosio 20 posto.

image

Električni automobil, punjenje

-/Wavebreak/Profimedia

"Primanje narudžbi za električne aute od strane privatnih kupaca trenutno je izuzetno slabo. Stoga ne vidimo signale da će se situacija promijeniti. To potvrđuju i rezultati naše ankete o trgovini automobilima s početka lipnja, u kojoj je 91 posto ispitanih trgovaca automobilima stanje naručivanja električnih auta od privatnih kupaca tijekom godine ocijenilo kao vrlo loše ili loše", rekao je potpredsjednik Njemačkog udruženja proizvođača automobila (ZDK)Thomas Peckruhn.

Također se može pretpostaviti da privatni kupci posebno čekaju jeftinije električne automobile u segmentu od oko 25.000 eura poput Citroëna e-C3, Fiata Grande Panda ili Hyundai Instera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:42