KASNILA ISPORUKA

BMW je otkazao ogromnu narudžbu baterija za električne aute vrijednu 2 milijarde eura

Northvolt nije mogao ispuniti svoje obveze te se trenutno bori da poveća serijsku proizvodnju. Švedska tvrtka navodno kasni dvije godine

BMW Vision Neue Klasse X

BMW je četiri godine nakon objave posla otkazao 2 milijarde eura vrijednu narudžbu baterijskih ćelija za električne aute od švedskog proizvođača Northvolt. U srpnju 2020. BMW je potpisao ugovor o nabavi s Northvoltom i očekivalo se da će ove godine dobiti prve baterije.

Međutim, Northvolt nije mogao ispuniti svoje obveze te se trenutno bori da poveća serijsku proizvodnju. Švedska tvrtka navodno kasni dvije godine s planom proizvodnje i proizvodi previše otpada.

image

Neue klasse

BMW

Planirano je da se ćelije koje isporučuje Northvolt proizvode 100 posto obnovljivom energijom iz vjetra i vode.

Handelsblatt izvještava da je BMW nedavno otkazao narudžbu i da će pozvati Samsung SDI da mu isporuči baterije koje su mu potrebne za trenutna električna vozila.

Ipak, BMW još uvijek ima ugovor s Northvoltom za opskrbu svojih električnih vozila temeljenih na Neue Klasse arhitekturi baterijskim ćelijama sljedeće generacije.

image

Proizvodnja baterija za EV

Profimedia

"Northvolt i BMW Group zajednički su odlučili usmjeriti Northvoltove aktivnosti na cilj razvoja baterijskih ćelija sljedeće generacije", rekao je glasnogovornik BMW-a. "BMW Grupa i dalje ima veliki interes za razvoj proizvođača održivih baterijskih ćelija visokih performansi u Europi."

image

PLanirana tvornica baterija Northvolt

Northvolt Media

Northvolt su 2016. godine osnovala dva bivša direktora Tesle, a u siječnju je prikupio 5 milijardi dolara kako bi proširio svoj pogon u Švedskoj i omogućio recikliranje baterija.

U ožujku je tvrtka također započela s gradnjom nove gigatvornice baterija u Heideu u Njemačkoj, a razmatra i novu tvornicu u Borlangeu u Švedskoj.

Podsjetimo, u travnju su BMW i tvrtka Rimac Technology objavili kako su sklopili ugovor o suradnji čiji je cilj razvoj i proizvodnja inovativnih rješenja u području tehnologije visokonaponskih baterija za BMW-ova električna vozila na Rimac Campusu u Kerestincu.

U toj suradnji Rimac Technology bit će "Tier 1", ili prvi dobavljač specijaliziran za elektrifikaciju BMW modela što uključuje visokonaponske baterije, e-osovine, te elektroniku i softverska rješenja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 16:13