OGLASIO SE I MUSK

Zlostavljanje na poslu: Zaposlenik Tesle dobio ‘samo‘ tri milijuna dolara odštete

Tesla može biti zadovoljna jer je isplata smanjena za 98 posto u odnosu na 137 milijuna dolara koliko mu je dodijeljeno 2021. godine

Teslina tvornica u Fremontu (ilustracija)

 Dylan Stewaert/Newscom/Profimedia

Owen Diaz, radnik zadužen za održavanje liftova u Teslinoj tvornici u Fremontu, bio je izložen ‘rasno neprijateljskom radnom okruženju od od 2015. do 2016. godine‘, a američki proizvođač električnih automobila dužan mu je isplatiti gotovo 3,2 milijuna dolara.

Tako glasi rezime sudske presude u kojoj je Diaz tužio Teslu zbog ‘teškog maltretiranja na rasnoj osnovi‘.

image

Teslina tvornica u Fremontu (ilustracija)

AFP

Međutim, Tesla može biti zadovoljna jer je isplata smanjena za 98 posto u odnosu na 137 milijuna dolara koliko mu je izvorno dodijeljeno 2021. godine - navodi BBC.

Sudac je naime presudio da je početni iznos bio previsok, a jučer je Diazu dodijeljeno tri milijuna dolara odštete i 175.000 dolara odštete za emocionalni stres.

image

Elon Musk

AFP

Presudu je na svom Twitter profilu komentirao i Elon Musk:

‘Da nam je bilo dopušteno uvesti nove dokaze, presuda bi bila nula dolara. Porota je dala sve od sebe s informacijama koje je imala. Poštujem odluku suda‘ - naveo je Musk.

U tužbi je Diaz tvrdio da su afroamerički radnici u tvornici ‘naišli na prizor iz ere Jima Crowa‘. Tvrdio je da se radnici redovno suočavaju s rasističkim uvredama i rasističkim grafitima u kupaonicama.

Navodi se da je jedan radnik čuo rasne uvrede, i to ‘50 do 100 puta dnevno‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:46