POPUT ZLATA

Zatvorska kazna: Vlasnik električnog auta osuđen zbog krađe struje

U Švedskoj se nezakonito oduzimanje električne energije od drugih smatra kaznenim djelom

Punjenje električnog auta, ilustracija

 Profimedia

Punjenje električnih automobila za vlasnike koji nemaju garažu može biti ogroman izazov. Ljudi se snalaze na razne načine, a jedan od primjera kako u praksi izgleda to snalaženje stiže iz Švedske.

Vlasnik električnog vozila odlučio je spojiti svoj auto u običnu utičnicu u garaži jedne stambene zgrade, no vrlo brzo, 50-godišnji vlasnik je kažnjen.

Nakon što je upravitelj zgrade prijavio vozača policiji, sud je presudio da se radi o teškoj krađi, odnosno ‘neovlaštenom preusmjeravanju električne energije‘, piše Sverigesradio.

Vlasnik električnog automobila je osuđen, a kazna za ukradenu struju je 30 dana zatvora, a dužan je i platiti ukupno 9600 kruna (oko 830 eura).

image

EV punjač, ilustracija

Profimedia

Krađa struje je kazneno djelo

Nezakonito oduzimanje električne energije od drugih na ovaj način je kazneno djelo. Nezakonito preusmjeravanje energije nalazi se u poglavlju 8. stavku 10. Kaznenog zakona u Švedskoj.

Čak i ako stanodavac smatra da je imao pravo uzimati struju iz te utičnice, to ga ne oslobađa odgovornosti, piše Sverigesradio.

Kakva bi to kazna mogla biti?

Za nezakonito preusmjeravanje energije predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine. Ako se radi o teškom kaznenom djelu, predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:15