NOVI PROBLEMI

VW i SAIC bi mogli zatvoriti tvornicu u Kini. Razlog: Kinezi sve manje kupuju aute s unutarnjim izgaranjem

Proizvodnja VW-a u Kini pala je za više od četvrtine u odnosu na prije pandemije koronavirusa i otprilike upola u odnosu na 2015.

SAIC Volkswagen

 Ding Ting/Zuma Press/Profimedia

Volkswagen i njegov kineski partner SAIC Motor Corp planiraju zatvoriti tvornicu automobila u Nanjingu već sljedeće godine zbog pada prodaje nekih vozila s unutarnjim izgaranjem i sve veće popularnosti električnih vozila u Kini.

image

SAIC Volkswagen

Robert W/Alamy/Alamy/Profimedia

Tvornica proizvodi kinesku verziju VW Passata kao i nekoliko Škodinih modela i ima godišnji kapacitet od čak 360.000 vozila. Neimenovani izvori kažu da marka provodi reviziju strategije Škode zbog pada prodaje. Druga tvornica koja proizvodi Škoda modele, smještena u gradu Ningbo u pokrajini Zhejiang, također je bila u stanju mirovanja mjesecima i također bi mogla biti zatvorena.

image

SAIC Volkswagen

Ding Ting/Zuma Press/Profimedia

Na upit o navodnom zatvaranju tvornice, VW China je odgovorio da "transformira proizvodnju vozila i komponenti korak po korak", ali je dodao da "sve tvornice SAIC Volkswagen rade normalno u skladu sa zahtjevima tržišta i našim predviđanjima."

Njemački automobilski velikan zapošljava više od 90.000 ljudi u Kini i upravlja s čak 39 tvornica. Međutim, proizvodnja na tim lokacijama pala je za više od četvrtine u odnosu na vrhunac prije pandemije koronavirusa i otprilike upola u odnosu na 2015. godinu. Bloomberg dodaje da iskorištenost tvornica u vlasništvu SAIC-VW-a iznosi samo 58 posto od mogućih 2,1 milijuna automobila godišnje.

image

SAIC Volkswagen

Ying Tang/NurPhoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Govoreći za Reuters, jedan izvor je rekao da VW i SAIC tek trebaju odlučiti hoće li potpuno zatvoriti tvornicu ili će je pokušati prodati. Nekim radnicima iz tvornice moglo bi se reći da se presele kako bi radili tvornici Yizheng, u kojoj se trenutno proizvodi model VW Lavida.

Ovo ne bi bio prvi put da je SAIC-VW prestao proizvoditi vozila u jednoj od svojih kineskih tvornica. Godine 2022. preselio je proizvodnju iz svoje tvornice automobila broj 1 u proizvodnoj zoni Anting u Šangaju u tvornicu u Yizhengu.

image

SAIC Volkswagen

Ying Tang/NurPhoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Proizvođač automobila također razmišlja o mogućnosti zatvaranja dviju tvornica u Njemačkoj u nastojanju da uštedi novac. Ovaj je plan naišao na žestoko protivljenje moćnog sindikata koji predstavlja većinu VW-ovih radnika u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:03