SVJETSKA PREMIJERA

Vw Golf na nišanu: Opel predstavio šestu generaciju Astre koja je zgodna i elektrificirana

U ponudi će biti i izvedbe s benzinskim i dizelskim motorima u kombinaciji sa šest-stupanjskim ručnim i osam-stupanjskim automaticima
2022 Opel Astra
 Opel

Danas je u Rüsselsheimu održana svjetska premijera nove Opel Astre. Riječ je o šestoj generaciji kompaktne klase za koju Opel navodi kako 'započinje novu eru' 30-godišnje uspješne priče, nakon što će automobil biti dostupan s električnim pogonom.

image
2022 Opel Astra
Opel

Novopridošlica će se nuditi kao plug-in hibrid s dvije razine performansi. Uz to, godinu dana nakon pojavljivanja na tržištu, nova generacija će biti dostupna i kao električna Astra-e. U ponudi će biti i izvedbe s benzinskim i dizelskim motorima u kombinaciji sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačima i osam-stupanjskim automaticima.

image
2022 Opel Astra
Opel

Govoreći o alternativnim pogonom, Astra će imati 'ponešto za svakoga'. Riječ je o prvom modelu Opela koji će kupcima nuditi izbor između potpuno električnog pogona, plug-in hibrida, ili motora s unutarnjim izgaranjem. Raspon snage kreće od 110 KS (81 kW) do 225 KS (165 kW).

image
2022 Opel Astra
Opel

Promijenjena je i filozofija dizajna. Novopridošla Astra 'dinamična je kao nikada do sada', i koristi čiste, zategnute površine te je oslobođena suvišnih elemenata. Tu je i novo 'lice brenda' – Opel Vizir. Što se tiče tehnologije, nova Astra koristi najnoviju inačicu adaptivnih svjetala Intelli-Lux LED Pixel sa 168 LED elemenata, preuzete s vodećeg Opelovog modela – Insignije.

image
2022 Opel Astra
Opel

U unutrašnjosti šeste generacije smještena je potpuno digitalna ploča s instrumentima Pure Panel. 'Novo sučelje sa svježom, modernom grafikom nudi kupcima čisto, intuitivnije iskustvo'. Postavke poput kontrole klimatizacije još uvijek je moguće podešavati pomoću fizičkih prekidača i tipki. Tu su i druge funkcije poput head-up displaya, poluautomatiziranog Intelli-Drive 2.0 sustava koji integrira sve kamere i senzore pomoću e-horizon povezivanja, i Intelli-Vision kamera s prikazom od 360 stupnjeva.

image
2022 Opel Astra
Opel

Na vrhu palete pogona bit će plug-in hibridna izvedba. Riječ je o pogonskom sklopu koji razvija 225 KS (165 kW) i 360 Nm okretnog momenta, kombinirajući 4-cilindraš i elektromotor. Druga hibridna izvedba proizvodit će 180 KS (132 kW) i 360 Nm okretnog momenta, u ovom slučaju, kombinacija benzinca i elektromotora. Snažnijoj plug-in hibridnoj izvedbi do 100 km/h će biti potrebno 7,7 sekundi, dok će drugoj potrebno biti 7,9 sekundi, te razvijaju najveću brzinu od 235 odnosno 225 km/h.

image
2022 Opel Astra
Opel

Radi vožnje u gradu bez emisija, moguće je jednostavno odabrati električni način pogona. Tada zahvaljujući njezinoj bateriji od 12,4 kWh, nova Astra Hybrid vozi do nekih 60 kilometara prema WLTP-u2 isključivo na električnu energiju. Druge opcije pogona uključuju trocilindričnog 1,2-litrenog benzinca od 110 KS (81 kW) ili 130 KS (96 kW) i 230 Nm okretnog momenta, ili četverocilindričnog 1,5-litrenog dizelaša od 130 KS (96 kW) i 300 Nm okretnog momenta.

image
2022 Opel Astra
Opel

Knjige narudžbe otvaraju se krajem ove godine, a prve isporuke očekuje se početkom sljedeće godine. Prvi modeli stići će u obliku sportskog modela s pet vrata i linijama nalik coupea, dok će odmah nakon nje predstavljena biti i karavan izvedba Astra Sports Tourer. Godinu dana nakon toga, u planu je premijera i potpuno električne Astre-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:46