STVAR PROŠLOSTI

Vremena se mijenjaju: Ovo je lista značajki koje će uskoro nestati iz naših automobila

U današnje vrijeme vozilo proizvedeno čak i u ranim 2000-ima, što i nije tako daleko, smatra se zastarjelim na mnogo načina

Poluga mjenjača

 Profimedia

Vremena se mijenjaju, i automobilska industrija nije imuna na promjene. U današnje vrijeme vozilo proizvedeno čak i u ranim 2000-ima, što i nije tako daleko, smatra se zastarjelim na mnogo načina. I zato u sljedećih nekoliko godinapostoje stvari koje će nestati u automobilima. Ovo su neke od njih.

1. Retrovizori

image

Retrovizor na automobilu

Profimedia

Retrovizori su stvar prošlosti. Istina je da su najkorisniji, ali nedvojbeno su dio stvari koje će uskoro nestati iz automobila. Zašto? Pa zato što se u automobilskoj industriji sve počelo digitalizirati - retrovizori će postati kamere. Zapravo su, u nekim automobilima, već i postali.

Modeli poput Honde e ili luksuznog Audija e-trona već koriste digitalne kamere umjesto retrovizora kao dodatnu opremu. To je nešto što se mnogima neće svidjeti, ali je tako.

2. USB priključci

image

USB priključak

Profimedia

USB priključci vrlo su korisni za povezivanje mobilnih uređaja s infotainment sustavom ili za njihovo punjenje. Međutim, posljednjih godina se kabeli odbacuju, a mnogi modeli na tržištu već uključuju podloge za bežično punjenje pametnih telefona. Uslužni programi poput Android Auta i Apple CarPlaya ne zahtijevaju kabele, a da ne govorimo o Bluetooth sustavima koji najviše pomažu u slučaju slušanja glazbe s mobitela.

3. Navigacijski sustavi

image

Navigacijski sustav

Profimedia

Neki proizvođači, poput Subarua, nemaju navigacijski sustav u svojim modelima. Ne mogu se niti dodatno opremiti. Zašto? Pa zato što proizvođač smatra da svi koriste aplikacije poput Google Mapsa da bi se navodili.

I to je istina. Vrlo brzo će se automobilski navigacijski sustavi smatrati zastarjelima, jer su mobilne aplikacije obično mnogo preciznije i bolje izračunavaju rute. Osim toga, uz gore spomenutu povezivost Android Auta ili Apple CarPlaya mogu se integrirati u zaslon.

4. CD Radio

image

Radio CD

Profimedia

Mogućnost ubacivanja CD-a i slušanja preko audio sustava vašeg automobila je praktički izumrla. U ovom trenutku postoji vrlo malo novih vozila koja se prodaju s tipičnim CD utorom u središnjoj konzoli. Jedini koji nam zapravo pada na pamet je Ford S-Max.

Prošli su dani kada su automobili imali CD izmjenjivač u pretincu za rukavice ili prtljažniku. Glazba se trenutno sluša putem sinkroniziranih aplikacija poput Spotify-a ili YouTube Music-a, ili korištenjem gore spomenute bežične mobilne veze.

5. Spremnik za gorivo

image

Točenje goriva

Profimedia

Možda zvuči ludo, ali čini se da su spremnicima za gorivo dani odbrojani. Sudeći prema Europskoj uniji, vozila s unutarnjim izgaranjem imaju rok trajanja. Zaboravite na stavljanje crijeva i pozdravite punjače, bilo kućne ili javne. Možda će u budućnosti biti i drugih vrsta spremnika, ali ni u kojem slučaju u njih neće ići benzin ili dizel, već vodik ili nešto drugo.

6. Ručica mjenjača

image

Poluga mjenjača

Profimedia

Tijekom posljednjih godina uvidjeli smo da se i gumbi koji se odnose na mjenjače više ne koriste. Istina je da je ručica mjenjača ergonomna ili najintuitivnija, no također je istina da električni automobili nemaju brzine, a novi modeli s unutarnjem izgaranjem proizvode se kao automatici.

7. Ručna kočnica

image

Ručna parkirna kočnica

Profimedia

Ako nas pitate, mislimo da je ručna parkirna kočnica vrlo važan element u vozilu. To je jedna od onih stvari zbog kojih "osjećate" svoj automobil. Poluga koja se ponekad može činiti pomalo zastarjelom, ali je vrlo intuitivna i funkcionalna.

Više ga rijetko viđamo na novim vozilima. Sada postoji gumb koji treba pritisnuti kako biste zategnuli ili otpustili ručnu kočnici. Naravno, nije potrebno spominjati da s automatskom funkcijom ne morate brinuti hoćete li je "povući", odnosno pritisnuti.

8. Analogna instrumentacija

image

Analogna instrumentalizacija

Profimedia

Posljednje što će uskoro nestati u automobilima su, logično, analogni instrumenti. Prošlo je dosta vremena otkako su klasične igle i satovi u trendu. Posljednjih godina vidimo kako ova vrsta prikaza brzine ili okretaja nestaje u korist potpuno konfigurabilnih zaslona koji mogu biti više ili manje korisni u određeno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:31