VELIKI POVRATAK?

Volkswagenova platforma mogla bi dovesti do električnog oživljavanja Ford Fieste

Fiesta je postala neekonomična za američku tvrtku kao rezultat strožih standarda emisije, te je ukinuta 7. srpnja

Ford Fiesta

 Ford

Upravo kad smo mislili da je Fiesta završila svoju priču, pojavile su se glasine oko povratka. Ford kaže da neće isključiti mogućnost povratka voljene Fieste na potpuno električni pogon, zahvaljujući suradnji s Volkswagenom. Nažalost, ni to nije sasvim sigurna stvar.

Žrtva Fordove odluke da izađe s tržišta malih automobila u Europi, Fiesta je postala neekonomična za američku tvrtku kao rezultat strožih standarda emisije, te je ukinuta 7. srpnja. Međutim, tvornica u Kölnu, u Njemačkoj, koja je proizvodila mali automobil je sada preuređena za izradu električnih vozila na Volkswagenovoj MEB platformi.

image

Ford Fiesta

Ford

Upitan bi li njegovo partnerstvo s njemačkim proizvođačem automobila moglo rezultirati proizvodnjom električnog ekvivalenta Fiesti, Fordov šef osobnih automobila za Europu, Martin Sander, rekao je za Autonews da ima “vrlo konstruktivnu i pozitivnu suradnju s Volkswagenom, te da "istražuju mogućnosti da to podignu na višu razinu".

Brzo je dodao da nijedna odluka nije finalizirana, ali činjenica da to nije "želio isključiti" nudi tračak nade za ljubitelje Ford Fieste. Volkswagen već proizvodi mali automobil, ID.3 na platformi, a uskoro planira napraviti još manji, ID.2. Tvrdi da će moći prodati EV veličine VW Pola/Ford Fieste za manje od 25.000 eura.

image

Ford Fiesta

Ford

Međutim, Sander je rekao da čak i ako električna Fiesta dobije zeleno svjetlo, Fordov prvi prioritet je priprema njegove druge generacije EV platforme i njezina lokalizacija za Europu. Štoviše, rekao je da budući da proizvođač automobila nema razmjere VW-a ili Stellantisa u Europi, nije zainteresiran za izradu vozila koja može prodavati samo na kontinentu.

“Lako je proizvesti derivat s vrlo ograničenim ulaganjem kako bi ga učinio malo prikladnijim za određeni dio svijeta. To je očito dio našeg plana”, rekao je Sander. "Ali nećemo stvoriti vozilo samo za Europu".

U sklopu suradnje s Volkswagenom, Ford je u Europi predstavio potpuno električni Explorer. Slijedit će ga još jedan električni crossover, temeljen na istoj platformi, koji će imati sportskiji dojam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:57