‘OTPOR SUSTAVU‘

Video: Prosvjednici zalili bojom izloge Ferrarija i Bentleya pa se zalijepili za cestu

U tri tjedna koliko traje otpor udruge ‘Just Stop Oil‘, uhićeno je 585 ljudi
 Just Stop Oil/MEGA/The Mega Agency/Profimedia

Aktivisti udruge ‘Just Stop Oil‘ jučer ujutro su napravili novi incident. Dvije prosvjednice narančastom su bojom izvana poprskale izloge Bugattija, Bentleya i Ferrarija, a nakon performansa su privedene.

Carmen Lean, 28-godišnja studentica arhitekture iz Glasgowa koja je sudjelovala u prosvjedu navela je razloge:

‘Plaćamo pretjerane račune za naftu i plin, ali to je ništa u usporedbi s cijenom koju će naša djeca platiti.

Nafta je smrtna kazna za ljude diljem svijeta. Možete nas strpati u zatvor, ali to neće zaustaviti naš bijes! Da je ovoj vladi stalo do ljudi, ulagali bi u pristupačan javni prijevoz i masovno povećavali obnovljive izvore energije‘.

image
Just Stop Oil/MEGA/The Mega Agency/Profimedia

Nakon uhićenja dvoje aktivista, 16 prosvjednika ‘Just Stop Oil‘ blokiralo je promet kod Piccadillyja, a neki su se zalijepili za cestu.

Jedan od prosvjednika, dr. Louis Keal, fizičar iz Edinburgha rekao je da javnost vidi krajnju potrebu za trenutnim smanjenjem upotrebe fosilnih goriva: ‘Vide to i UN, Međunarodna agencija za energiju i brojne druge tvrtke te znanstvene institucije, ali opasni radikali u vladi odlučni su nastaviti bogatiti tvrtke za fosilna goriva na naš račun.

Nemamo drugog izbora nego oduprijeti se, staviti svoja tijela na kocku. Mi smo obični ljudi kojima je ponestalo mogućnosti‘ - zaključuje Keal.

Udruga ‘Just Stop Oil‘ tvrdi da je u tri tjedna koliko traje njihov otpor, uhićeno 585 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:06