SVJETSKA PREMIJERA

Ulaznica u svijet električnih modela korejske marke: Bili smo na premijeri nove Kije EV3

Kia je predstavila cjenovno pristupačan model s kojim cilja na širi krug kupaca

EV3

 Kia

Nakon probijanja leda s modelima EV6 i EV9 koji su poslužili kao vitrina tehnološkog napretka korejske marke, Kia je napokon predstavila model koji bi cijenom trebao biti dostupan širem krugu kupaca. Iako cijena još nije definirana, poznato je da će novi kompaktni SUV biti ulaznica u svijet električnih automobila korejske tvornice.

image

EV3

Kia

Na premijeri u Frankfurtu, Korejci su nam potvrdili da već ubrzano rade na modelima EV2, EV4 i EV5 (Kia je zaštitila nazive od EV1 do EV9), no prije njih, već krajem godine, na ceste stiže EV3.

image

Naš novinar na premijeri nove Kije EV3

Konkurencija?

Prije svih Volvo EX30, no Kia s ‘Trojkom’ namjerava otimati kupce i Volkswagenu ID.3, Cupri Born, Renault Meganeu E-Tech i Smartu #1. Budući da je udio električnih SUV modela u Europi trenutno 11 posto, a Korejci vjeruju da će do 2030. narasti na čak 72 posto, automobili iz ovog popularnog segmenta očito će bez problema nahraniti sve aktere.

Kao što možete vidjeti na fotografijama, Kia EV3 je ustvari umanjena verzija glomaznog sedmerosjeda EV9.

image

EV3

Kia

Visoka, uspravna karoserija, gotovo identična masivna prednja maska, vertikalna prednja te razigrana stražnja svjetla postavljena na rubove naglašavaju širinu auta, ali i podižu dojam kutijaste forme. Jedina konkretna i velika razlika je što 4,3 metra dugačak EV3 prima ‘samo’ pet osoba.

I unutrašnjost je napravljena po principu ‘copy-paste’.

Kabinom dominiraju digitalizirani zasloni spojeni u jednu cjelinu. Ispred vozača je zaslon s instrumentima veličine 12,3-inča, u sredini je dodirni zaslon od 5,3-inča na kojem se upravlja ventilacijom, a skroz desno, da bude na dohvat ruke suvozaču - nalazi se 12,3-inča veliki zaslon multimedije.

image

EV3

Kia

Ispred vozača je i 12,3-inčni head-up zaslon, a tu je i funkcija ChatGPT prilagođena ‘verbalnoj komunikaciji’ s putnicima kojima spremno odgovara na pitanja i prenosi informacije o vožnji, slobodnim parkirnim mjestima ili primjerice, željenoj muzici.

image

EV3

Kia

Gadgetomani će biti oduševljeni funkcijama vlastitog mobitela koji se pretvara u digitalni ključ pomoću kojeg se može upaliti auto, ali i beskontaktno otključati i zaključati vrata, dok je mobitel u džepu.

Iako poput EV6 i EV9 koristi platformu E-GMP, EV3 nema 800-voltnu arhitekturu već ima postavku od 400 volti, jednako kao i nadolazeći EV5.

image

EV3

Kia

Dostupne su dvije verzije, Standard i Long Range.

Radi se o kapacitetima baterije od 58 kWh i 81 kWh, snage 204 KS. Domet standardne izvedbe iznosi 410, Long Rangea 560 kilometara, a ubrzanje do stotke traje 7,4, odnosno 7,7 sekundi. Pogon je uvijek prednji.

Na brzim DC punjačima od 100 kW punjenje od 10 do 80 posto traje 30 minuta.

Treba naglasiti da baterija funkcionira dvosmjerno, pa se EV3 može koristiti i za napajanje električnih uređaja i električnih vozila, kao i za opskrbu kuća ili zgrada električnom energijom.

image

EV3

Kia

EV3 će na tržišta diljem svijeta stizati iz tvornice u korejskom Gwangmyeongu, a za europsko su već spremne proizvodne trake tvornice u slovačkoj Žilini.

image

EV3

Kia
image

EV3

Kia
image

EV3

Kia
image

EV3

Kia
image

EV3

Kia
image

EV3

Kia
image

EV3

Kia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 11:21