živahni djedica

U stotoj godini ponovo sjeo za volan: ‘Da, gospodin može pristupiti programu za mlade vozače‘

‘Bio sam presretan što sam ponovno mogao sjesti za volan, slomljeno mi je srce što sam bio vratio vozačku‘

Don Mitchell, program ‘Young Driver‘

 Young Driver

Uskoro će Don Mitchell iz Velike Britanije proslaviti stoti rođendan, ali sada ruši dobne barijere i stereotipe oživljavajući svoju strast prema vožnji. Ovaj djedica predstavlja primjer uzrečice da su godine samo brojka kada je u pitanju ostvarenje nečijih snova, posebno onih koji se vrte oko vožnje.

Donovo ponovno sjedanje za volan počelo je kada je nevoljko odustao od svoje vozačke dozvole u dobi od 94 godine zbog sigurnosnih problema. Nakon što je uživao u pet desetljeća vožnje, rastanak sa svojom strašću za njega je bio težak trenutak.

image

Don Mitchell, program ‘Young Driver‘

Young Driver

Međutim, sudbina je spremila iznenađenje za Dona ito zahvaljujući inicijativi Together We Can koju organizira Yorkare Homes sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nevjerojatno, ali njihov program Young Driver ne nameće gornju dobnu granicu, pozdravljajući pojedince svih dobi koji gaje želju vratiti se na vozačko sjedalo. Od 1,3 milijuna lekcija održanih u proteklih 14 godina, Don Mitchell je dosad najstariji sudionik.

Put ga je odveo u školu za transport u mjestu Leconfield, gdje mu je povjerena Vauxhall (Opel) Corsa, opremljena duplim kontrolama, a na suvozačevom mjestu sjedio je potpuno kvalificirani instruktor.

image

Don Mitchell, program ‘Young Driver‘

Young Driver

“Bio sam presretan što sam ponovno mogao sjesti za volan, slomljeno mi je srce što sam vratio vozačku. Moj najdraži auto koji sam ikada vozio bio je Morris Minor, bio je to prekrasan auto i mogao sam obaviti sve servise na njemu sam. Kasnije sam ga prodao za više nego što sam ga kupio", prisjetio se Don.

“Mislim da sam još uvijek vozio prilično sigurno s 94 godine, ali dođe trenutak kada se od toga mora odustati. Bilo je sjajno provjeriti nisam li zaboravio sve svoje vozačke vještine – i, kao kod vožnje bicikla, sve vam se vrati".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:36