EUROPSKA TRŽIŠTA

U Sloveniji prodano čak 20 tisuća automobila više nego u Hrvatskoj!

U prošloj godini pozitivni rezultati zabilježeni su u Portugalu (+38%), Švedskoj (36%), Danskoj (35%), Norveškoj (30%) i Finskoj (22%), a nama najzanimljivija brojka stiže iz susjedne Slovenije

Većinu tržišta na Starom kontinentu zahvatio je optimizam koji još uvijek nema realne temelje na papiru. Premda se ukupan pad od 5,5 posto u državama EU može gledati na različite načine, jasno je da prošla godina nije zadovoljila.

Rezultati su tijekom 2010. varirali iz krajnosti u krajnost, a kada se podvuče crta najveći gubitnici u 2010. su Njemačka, Grčka, Mađarska i Italija kojima tek predstoji zbrajanje negativnih rezultata. No, spomenuta tržišta ipak nemaju prevelikih razloga za tugu zbog činjenice da su u 2009. godini davane razne vrste pogodnosti i subvencija kupcima, pa su i rezultati umjetno ‘napumpani’.

Zbog toga su brojke iz 2010. ipak smirujuće i nude realnu nadu za idućih 365 dana. S takvim razmišljanjem slažu se i svi vodeći analitičari koji pad prodaje u Europi doživljavaju kao normalnu pojavu zbog ukidanja Vladinih subvencija, a uz očekivanja u 2011. nude pojmove poput stagnacije ili blagog rasta. U svakom slučaju, prognoze su pozitivne, no vrijeme u kojem živimo ne daje nikakvo čvrsto pokriće za optimizam.

U prošloj godini pozitivni rezultati zabilježeni su u Portugalu (+38%), Švedskoj (36%), Danskoj (35%), Norveškoj (30%) i Finskoj (22%), a nama najzanimljivija brojka stiže iz susjedne Slovenije. Naime, uz porast od sedam posto u odnosu na 2009., Slovenci su prodali 20 tisuća automobila više nego mi, što je prije nekoliko godina bio nezamisliv scenarij.

Susjedno tržište ponovno nas je podsjetilo na mizernu brojku od 38.570 automobila koliko su naši dileri prodali u posljednjih godinu dana. Naklonost kupaca u Europi još uvijek je rezervirana za Volkswagen koji suvereno drži titulu najprodavanijeg brenda, dok su iza njega ostali Ford, Renault, Opel i Peugeot . Najtraženiji model je Volkswagen Golf ispred Ford Fieste, Volkswagen Pola i Renault Clija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 10:57