Veliko otkriće

U SAD-u otkrivena golema nalazišta litija koji bi mogao pokretati električna aute desetljećima

Ogromno ležište litija pronađeno uz granicu Nevade i Oregona moglo bi pomoći u opskrbi baterijama za industriju električnih vozila

Fordova tvornica električnih automobila, Rawsonville, SAD

 Ford

Vulkanolozi su otkrili ono za što vjeruju da je najveće svjetsko nalazište litija u zapadnim Sjedinjenim Državama. Velika stvar za SAD, materijal bi mogao pomoći u pokretanju industrije električnih vozila desetljećima.

Nalazište se nalazi na području McDermitt Caldere koja se proteže duž granice između Nevade i Oregona, a smatra se da je litij nastao nakon eksplozije supervulkana prije 16 milijuna godina. Iako se konačni rezultat još mora potvrditi, procjene pokazuju da bi moglo sadržavati čak 120 milijuna tona litija, što bi bila blagodat za industriju električnih vozila.

image

Baterija, GMC Hummer EV

General Motors

To bi značilo da kaldera sadrži oko 12 puta više minerala nego slane ravnice u Boliviji, koje su prije smatrane najvećim nalazištem na zemlji, piše The Independent. Još bolje, prema istraživačima koji stoje iza otkrića, na tom mjestu nema samo puno litija, već je to i koncentrirana zaliha.

“Vulkanski sedimentni izvori litija obično su plitki, visokotonažni depoziti s niskim omjerom ruda", pišu istraživači u članku koji je objavio časopis Science Advances. "Miocenski jezerski sedimenti koji sadrže ilit unutar južnog dijela kaldere McDermitt (SAD) na prijelazu Thacker sadrže izuzetno visoke sadržaje litija".

image

Svjetska nalazišta litija (ilustracija)

Science Advances

To bi mogla biti dobra vijest za SAD, koje prije ovog otkrića nisu imale pristup velikom nalazištu litija. Vlada će morati imati na umu da dva plemena indijanaca na strani kaldere u Nevadi tvrde da će rudnik biti izgrađen na vrhu svetog tla, dok druge skupine prosvjeduju zbog potencijalnih utjecaja takvih aktivnosti na okoliš.

image

Baterija, GMC Hummer EV

General Motors

Geolozi u Americas Corporation vjeruju da bi rudarenje moglo započeti 2026. Ako se to dogodi, moglo bi pomoći u ispunjavanju potražnje industrije električnih vozila, za koju se očekuje da će se povećati osam puta do 2040.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:20