a kod nas?

U ovoj europskoj zemlji već isplaćeno 275 milijuna kn zbog štete na autima od rupa na cestama!

Samo jedna od četiri tužbe je uspješna, ali stručnjaci vjeruju da bi brojka bila puno veća da su vozači uporniji

Rupe na cesti, ilustracija

 Profimedia

Rupe na cestama postoje svugdje, i uzrokuju veliku štetu na vozilima, a mogu uzrokovati i ozbiljne ozljede - u nekim slučajevima i smrt. Ipak, umjesto da kao većina ljudi jednostavno sami platite troškove popravka, možda bi bilo korisno kontaktirati općinu odgovornu za održavanje ceste i zahtijevati da ona plati račun.

Prema odvjetničkoj tvrtki Lime Solicitors, u Velikoj Britaniji, općine su u posljednjih pet godina isplatile 32 milijuna funti (275 milijuna kuna) odštete za ozlijede uzrokovane rupama na cesti. Samo jedna od četiri tužbe je uspješna, ali stručnjaci vjeruju da bi brojka bila puno veća da su vozači uporniji, piše Daily Mail.

image

Rupe na cesti, ilustracija

Profimedia

Edmund King, predsjednik nacionalnog autokluba AA kaže: "Ako ste voljni biti uporni, isplati se tražiti naknadu". U prosjeku, AA je primio 225 hitnih poziva svaki dan ovog mjeseca za automobile oštećene rupama na cesti, čime se dnevni prosjek popeo na 1725. Većina je za pukotine i probušene dijelove, a popravak košta i do 1000 kuna. Ipak, neke nesreće uzrokuju štetu na ovjesu čiji popravak može stajati i preko 10.000 kuna.

No materijalna šteta nije jedina koju ove zamke na cesti mogu izazvati. Bolničar Mark Davy primjerice dobro razumije smrtonosnu opasnost rupa na cesti. Morao je prisustvovati mnogim prometnim nesrećama sa smrtnim ishodom koje su uzrokovale rupe na asfaltu.

image

Rupe na cesti, ilustracija

Profimedia

Naime, kao strastveni motociklist, Mark je mogao biti jedan od vozača koji su poginuli u takvoj prometnoj nesreći, nakon što je pogodio jednu rupu u Essexu kada je imao 22 godine i bio zbačen s motocikla. Sve ga je to koštalo slomljenim koljenom koje je sada napravljeno od teflona i plastike.

Ako udarite u rupu na cesti, postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti kako biste zatražili odštetu. Prvo zabilježite datum i vrijeme i fotografirajte svoje vozilo i rupu. U idealnom slučaju, također izvršite mjerenja - općine mogu tvrditi da je potrebna dubina od 5 centimetara da bi se to nazvalo rupom. Zatim otiđite u servis radi ponude za popravak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:10