OD LJETA 2013.GODINE

U kupnju automobila u bilo koju državu EU! Saznajte kakve cijene vas očekuju...

Hoćemo li kao članica EU moći kupovati nove automobile u drugim državama jedno je od najčešćih pitanja naših sugrađana, a kratak odgovor je - da

Za nešto manje od dvije godine Hrvatska će konačno ući u Europsku Uniju, a među nebrojenim pitanjima koje postavljaju naši sugrađani jedno od najčešćih tiče se kupnje novih automobila. Konkretno, hoćemo li moći kupovati nove automobile u drugim zemljama članicama Europske Unije? Kratak odgovor je - da.

Certifikat sukladnosti

Do prije nekoliko godina stanovnici Europske Unije nisu bili skloni kupnji novih automobila izvan granica vlastite zemlje, odnosno u nekoj drugoj zemlji članici, i to uglavnom zbog pretjeranih administrativnih komplikacija koje nisu bile vrijedne eventualnih ušteda. Međutim, početkom svibnja 2009. Europska komisija donijela je Certifikat sukladnosti koji značajno olakšava kupnju automobila u bilo kojoj drugoj zemlji članici na koju se kupac odluči. Certifikat je administrativni dokument koji proizvođač isporučuje kupcu, a kojim se dokazuje da vozilo udovoljava svim tehničkim zahtjevima trenutno na snazi u Europskoj Uniji, te da se može prodavati u bilo kojoj zemlji članici.

PDV se plaća u Hrvatskoj

To za kupce ukratko znači puno manje papirologije i procedura pri kupnji novog automobila te eventualne uštede. Primjerice, hrvatski državljanin moći će kupiti novi automobil u Njemačkoj, Francuskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji članici te ga registrirati u Hrvatskoj. Međutim, kupac za novi automobil neće platiti PDV u zemlji u kojoj ga kupuje nego u onoj u kojoj ga registrira, odnosno u Hrvatskoj.

Što se tiče samih carina, trošarina i PDV-a u Hrvatskoj, s ulaskom u Europsku Unija najvjerojatnije neće doći do znatnijih promjena. S obzirom na to da EU konstantno radi na tome da cijene novih automobila u svim zemljama članicama budu što usklađenije, moguće je da će hrvatsku Vladu “uvjeriti” na smanjenje određenih nameta.

U suprotnom, pitanje je hoće li kupnja izvan naših granica uopće biti isplativa. Odlazak u kupnju novog automobila u neku drugu državu u svakom će slučaju vjerojatno biti najisplativiji ako su u pitanju određeni akcijski modeli. Nakon kupnje, kupac je obvezan osigurati prijevoz novog automobila u državu u kojoj će ga registrirati ili ga tamo odvesti uz obvezno korištenje privremenih registarskih pločica i odgovarajućeg osiguranja.

Susjedne zemlje jeftine

Više o cijenama popularnih modela u 10 članica Europske Unije, među kojima su i susjedne Slovenija, Italija i Mađarska, možete doznati iz priložene tablice u kojoj su izdvojeni pojedini modeli s određenim benzinskim ili dizelskim motorima.

Ako tijekom iduće dvije godine, odnosno do našeg dugoočekivanog ulaska u EU, ne dođe do većih promjena cijena ili smanjenja nameta, čini se da će hrvatskim kupcima najisplativija biti kupnja u zemljama poput Slovenije, Italije i Češke. Međutim, za preciznije podatke i kupovne odluke morat ćemo pričekati barem do 1. srpnja 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 13:42