POSRNULI DIV

U godinu dana 575 automobila: Katastrofalna prodaja kultne marke, radnici idu na burzu

Nekada prestižni brend Lotus prošle je godine uspio prodati samo 576 automobila i zabilježio velike financijske gubitke

Lotus Evija

 Lotus

Nakon prestanka proizvodnje modela Elise, Exige i Evore 2021. godine, ponuda posrnulog britanskog Lotusa spala je na jedan jedini model, Emiru.

Lotus je zbog toga imao katastrofalnu 2022. godinu, što pokazuju i podaci koji su sada objavljeni.

Legendarni i nekada vrlo prestižni brend prošle je godine uspio prodati samo 576 automobila, što je veliki pad u usporedbi s 2021. godinom kada je prodano 1566 vozila. Osim toga tvrtka je nastavila gomilati gubitke u poslovanju.

image

Lotus Evija

Lotus

Prošlu su godinu završili s gubitkom od 167,5 milijuna eura, što se nadovezalo na 100 milijuna koje su izgubili godinu ranije.

Zbog toga će Lotus morati dodatno smanjiti troškove i otpustiti čak 200 radnika u Velikoj Britaniji što je velik udarac za ovako malu tvrtku.

Radnici koji će ostati bez posla trenutno rade inženjerskim i administrativnim poslovima, što ne bi trebalo utjecati na samu proizvodnju. Štoviše tvrtka planira ove godine proizvesti rekordan broj vozila povećanjem proizvodnje Emire, svog posljednjeg modela s benzinskim motorom i uz pomoć novog električnog SUV-a Eletre koji se od ove godine proizvodi u Kini.

Dugo obećavani električni hiperautomobil Evija s više od 2000 KS trebao bi se također uskoro početi isporučivati kupcima.

Planirano je 130 primjeraka, a unatoč pompoznim najavama još uvijek nisu prodani svi primjerci, iako je auto predstavljen još 2019. godine.

image

Lotus Evija

Lotus

Lotus također radi na novom električnom sportskom automobilu koji je trebao biti razvijen u suradnji s francuskim Alpineom. Međutim, dvije su se tvrtke prije nekoliko mjeseci neočekivano razišle, tako da je čitav projekt pod upitnikom. Sada ga samostalno razvija Lotus, a trebao bi debitirati 2026 .godine.

Do tada se u Lotusu moraju nadati da njihov kineski vlasnik Geely neće izgubiti strpljenje i povući se iz tvrtke koja već desetljećima uglavnom generira samo gubitke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:31