STOGODIŠNJAKINJA

Superbaka produljila vozačku dozvolu: ‘Ovo je sloboda, nemam namjeru usporiti‘

Kada joj je prije 50 godina umro suprug, Candida je tugu pretvorila u potragu za srećom

Candida Uderzo

 Corriere del Veneto/ Facebook

Italija je zemlja s najviše stogodišnjaka u Europi. Prema aktualnim podacima iz svibnja, tamo živi 20.456 ljudi starijih od jednog stoljeća.

Za neke od njih godine nisu problem, dapače.

Najbolji primjer stiže iz Vicenze gdje je Candida Uderzo s navršenih sto godina upravo produljila vozačku dozvolu do 2024.

Nakon što je prošla test vida, Candida se pohvalila vozačkom dozvolom i izjavila da će uživati u slobodi koju joj pruža njen auto:

- Jako sam sretna! Imam sto godina i nikada ne uzimam tablete, samo povremeno tablete za spavanje. I sama sam iznenađena koliko me zdravlje dobro služi. Vozačka mi daje slobodu jer nemam namjeru stati i odmarati.

Rekla je da joj je vid toliko dobar da može čitati novine bez naočala.

- Mislim da je i moj sin presretan jer ga više neću svaki dan tražiti da me vozi posvuda.

Kada joj je prije 50 godina umro suprug, Candida je odlučila tugu pretvoriti u potragu za srećom.

- U trenutku kada sam ostala sama odlučila sam živjeti punim plućima, što je više moguće. Tugu sam prevladala u dugim šetnjama s prijateljima. Tada sam se pridružila grupi za šetnje i niti jednu nedjelju nisam propustila izlet. Uz šetnje, najveće veselje su mi sin, dvoje unuka i petero praunuka - rekla je stogodišnjakinja.

Vozačke dozvole za starije od 80 godina u Italiji se produljuju svake dvije godine, a vozači moraju dostaviti liječničku potvrdu da su fizički i psihički sposobni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:15