TOČI I VOZI

Suludi trend na benzinskim postajama: ‘Jeftinije mi je platiti kaznu nego natočiti pun tank‘

Pun tank od 70 litara trenutno se plaća 164 eura (1242 kune), a kazna za neplaćanje iznosi 131 euro (990 kuna)

Benzinska postaja (ilustracija)

 ROB ENGELAAR/AFP/Profimedia

Ogroman rast cijena goriva u Europi izazvao je val nezadovoljstva među vozačima koji smišljaju načine kako što manje 'kihnuti' na benzinskoj. U moru inovativnih ideja, najdalje su otišli Nizozemci koji su provalili novi 'način uštede'.

Oni jednostavno ne plaćaju gorivo. Natoče auto i odu.

Iako se radi o čistoj krađi, vozači u Nizozemskoj imaju računicu. Pun tank od 70 litara trenutno se plaća 164 eura (1242 kune), a kazna za takav prekršaj iznosi 131 euro (990 kuna). Dakle, ukoliko ih uhvate u prekršaju, njihova zarada i dalje iznosi 252 kune.

Barem tako misle.

image
Facebook

Kako navode nizozemski mediji, prošloga je tjedna zabilježeno 370 krađa goriva. Kradljivci su najčešće samo pobjegli, no zaposlenici benzinskih postaja tvrde da im mnogi vozači nakon što natoče gorivo kažu da ga nemaju s čime platiti. Neki su im kao garanciju ostavili dokumente po koje se nikada nisu vratili.

image
NELSON ALMEIDA/AFP/Profimedia

Lourens 't Hart iz agencije SODA koja prati kriminal na benzinskim postajama objasnio je što se događa: 'Ne mislim da je riječ o porastu kriminala. Ljudi žele platiti, ali ne mogu. Očekujemo da će se fenomen neplaćanja nastaviti sve dok cijene goriva divljaju'.

Komentirao je i računicu da je bolje platiti kaznu nego puni rezervoar: 'Vidio sam to na internetu, ali moram upozoriti potencijalne kradljivce da rupe u zakonu nema. Uz kaznu, oni moraju platiti i trošak goriva. Dakle, računica ne postoji'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 00:27