David protiv Golijata

Sud mu poništio kaznu za parkiranje: ‘Sve kazne su protuzakonite, pobijedio sam sustav‘

‘Moj slučaj će ući u povijest, svi koji su dobili kaznu neka razmisle o žalbi‘

Chris Burton 

 Chris Burton Facebook

Chris Burton, 42-godišnji kamerman iz Velike Britanije dobio je ‘povijesni‘ sudski spor protiv lokalnog gradskog vijeća. Chris je naime, ispred bolnice Fairfield u gradu Buryju dobio kaznu za parkiranje u iznosu od 60 funti (oko 70 eura).

Budući da mu vrag nije dao mira, Chris je otišao provjeriti gdje uopće stoji prometni znak i vidio da su u ulici postavljena dva znaka, jedan potpuno prekriven drvećem, a drugi koji nije bio okrenut prema cesti.

Prvo je uložio žalbu na kaznu, no sud ju je odbio. U tom trenutku Chris se zainatio i krenuo u misiju dokazivanja da je kazna nepravedna.

‘Da su mi uvažili žalbu ne bi se niti upuštao u ovo, ali budući da su me odbili, krenuo sam istraživati i saznao da prometni znakovi, točnije slova ‘P‘ (parking) po zakonu moraju biti određene veličine.

Jedne noći sam krenuo okolo sa svjetlom i metrom i izmjerio sve znakove. Trebalo mi je oko sedam sati, ali na kraju se isplatilo.

Umjesto previđenih 20 centimetara, oznaka je bila velika samo 14 centimetara, dakle 30 posto manje nego što predviđa zakon.‘

image
Chris Burton Facebook

Kada se ponovo žalio, okružni sud u Northamptonu donio je odluku da se kazna za pogrešno parkiranje ipak poništava.

‘Moj slučaj će ući u povijest. Tko god ima kaznu za parkiranje u gradu, neka razmisli o žalbi zbog nezakonitih znakova‘ - zaključio je Burton.

Kako piše TheSun, grad Bury je zaradio 5,8 milijuna funti na kaznama za parkiranje u posljednjih sedam godina.

Glasnogovornik Vijeća Buryja komentirao je slučaj: ‘Gospodinu Burtonu je izdana kazna za parkiranje bez dozvole u zoni parkiranja isključivo za stanare.

Što se tiče veličine znakova - vjerujemo da se ovo pitanje odnosi na mali broj znakova koji se nalaze u zonama parkiranja samo za stanare, a ne na znakove za parkiranje općenito.

Ogroman broj znakova diljem Buryja u potpunosti je u skladu s nacionalnim propisima, a svi koji nisu bit će ispravljeni‘, rekao je glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:45