ZAKONODAVSTVO

Stroži zakon - strože kazne: Južna Australija uvodi posebnu vozačku dozvolu za superautomobile

Pravilo je predloženo prošlog ljeta, nakon tragične smrti Sophije Naismith. 15-godišnjakinju je usmrtio vozač Lamborghinija Huracana

Lamborghini Huracan

 Lamborghini

Entuzijasti i kolekcionari koji žele voziti superautomobile u Južnoj Australiji morat će zaraditi dozvolu za to od 1. prosinca 2024. Australska jurisdikcija najavila je usvajanje novog sustava licenciranja, kao i strože kazne za opasne vozače, ovaj tjedan.

Pravilo je predloženo prošlog ljeta, nakon tragične smrti Sophije Naismith. 15-godišnjakinju je usmrtio vozač Lamborghinija Huracana dok je hodala pješačkom stazom ispred restorana. Sada kada su nova pravila zacementirana, neće vas iznenaditi saznanje da će vozači superautomobila poput Huracana morati zaraditi "licencu U" za "vozila ultra velike snage" (UHPV).

image

Prometna nesreća u kojoj je poginula Sophia Naismith

Web Screenshot

Drive izvještava da će oko 200 modela pasti u tu kategoriju. Južna Australija definira svako vozilo s bruto masom manjom od 4500 kg koje ima omjer snage i težine veći od 375 KS (276 kW) po toni. Autobusi i motocikli bit će izuzeti od ovog pravila.

Za referencu, Lamborghini Huracan ima omjer snage i težine od 397 KS (292 kW) po toni, dok omjer BMW-a M3 iznosi 302 KS (222 kW) po toni, što znači da njegovim vozačima neće trebati posebna vozačka dozvola. Svatko tko želi dobiti licencu U klase morat će završiti online tečaj koji je još u razvoju. Tečaj će nastojati osigurati da su vozači UHPV-a svjesni rizika povezanih s rukovanjem tim vozilima i njihovih zajedničkih značajki.

image

2022. Ferrari Roma

Ferrari

Osim toga, vozači UHPV-a morat će držati uključene sigurnosne značajke kao što su ABS, kontrola proklizavanja i kontrola stabilnosti. Ako ih isključe na javnim cestama, mogu se suočiti s kaznama do 5000 australskih dolara (2990 eura).

Konačno, država pooštrava kazne za vozače koji su sudjelovali u nesrećama sa smrtnim ishodom. Uzrokovanje smrti ili teške ozljede nepažljivom uporabom vozila učinit će kaznenim djelom srednjeg stupnja, podižući maksimalnu kaznu s 12 mjeseci na pet godina za osnovnu optužbu.

image

2021. Porsche 911 Turbo

Porsche

Ako je prekršaj teži (kao što je prisutnost alkohola ili droga u vozačevom sustavu), kazna može ići do sedam godina i najmanje tri godine oduzimanja dozvole.

"Ove reforme osigurat će da ljudi koji voze ultra snažna vozila preuzmu veću odgovornost za svoje postupke, dok će vlasti imati ovlasti kazneno goniti one koji se oglušuju o naše prometne zakone i dovode tuđe živote u opasnost", rekao je državni odvjetnik Južne Australije, Kyam Maher.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:42