NJEMAČKI POUČAK

Što kažete na ovaj prijedlog vlasti da teži i veći auti plaćaju skuplji parking: ‘Više zagađuju!‘

Vlasnici vozila težih od 1800 kilograma trebali bi platiti dodatnih 60 eura, čime bi ukupni iznos ‘skočio‘ na 180 eura
Auti na parkingu, ilustracija
 Jose Luis Stephens/Alamy/Alamy/Profimedia

Trenutna cijena stambenog parkinga u Tübingenu, sveučilišnog gradu smještenom u središtu Baden-Württemberga u Njemačkoj, iznosi 30 eura. Iznos se odnosi na sve vrste vozila, bez obzira na njihovu težinu i veličinu, što znači da vlasnik Bentleya Bentayge plaća isto kao vlasnik Dacie Sandero.

image
Plaćanje parking mjesta
Profimedia

Sve bi se to uskoro moglo promijeniti jer bi vlasnici težih i većih vozila mogli plaćati čak i do šest puta više. Nakon duge rasprave, Tübingenski odbor za zaštitu okoliša predložio je povećanje godišnje naknade za parkiranje na 120 eura (900 kuna), uz jednu iznimku. Vlasnici vozila težih od 1800 kilograma trebali bi platiti dodatnih 60 eura (450 kuna), čime bi ukupni iznos 'skočio' na 180 eura (1350 kuna).

image
2019 BMW X7
BMW

Gradonačelnik njemačkog Tübingena zalaže se za još skuplji parking po cijeni od 360 eura, no općinsko vijeće glasalo je protiv prijedloga, s obzirom na to da je riječ o 12 puta većem iznosu na trenutnu godišnju naknadu.

image
2019 BMW X7
BMW

Konačna odluka bit će poznata krajem ovog mjeseca nakon još nekih rasprava lokalnog vijeća. Drugi njemački gradovi, poput Freiburga, mogli bi slijediti zakonski prijedlog. Uz to, osobe sa socijalnom zaštitom dužne bi bile platiti samo pola, a u iznimke bi bili uključeni i radnici koji ovise o svojim vozilima pri obavljanju poslova, te osobe s invaliditetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:25