NOVO LUDILO

Što je to ‘Kia Challenge‘? Smrtonosni Tik-Tok izazov uzeo nove četiri žrtve

Za djecu i tinejdžere to je igra, ali i dokaz koliko mogu ukrasti automobila u jednom danu

Prometna nesreća Kia Picanto (ilustracija)

 Hollandse Hoogte/Shutterstock Editorial/Profimedia

Vlasnici Kia i Hyundai vozila diljem SAD-a već mjesecima prijavljuju isti problem: njihove automobile kradu lopovi koristeći samo USB kabel.

Radi se o novom suludom Tik-Tok izazovu, a najnoviji slučaj rezultirao je smrtnim slučajem četvero tinejdžera koji su sletili s ceste u ukradenoj Kiji Sportage.

Ovo nije prvi put da se nesreća povezuje s ‘Kia/Hyundai izazovom‘. Prije dva mjeseca, dva 14-godišnjaka su poginula, a treći je hospitaliziran nakon sudara u ukradenoj Hyundai Sonati u Columbusu.

Nesreća povezana s izazovom dogodila se i u Buffalu kada je 14-godišnja djevojčica iz ukradenog automobila završila u bolnici, a 16-godišnji vozač u pritvoru.

Tada je načelnik tamošnje policije Duane Mabry izjavio: ‘Za ovu djecu i tinejdžere to je igra, ali i dokaz koliko mogu ukrasti automobila u jednom danu. Isto tako, moram napomenuti da oni koriste ukradene automobile za počinjenje niza drugih zločina‘.

Izvještaji o novom ‘Tik-Tok izazovu‘ pojavili su se u srpnju, kada su se pojavili prvi Tik-Tok video snimci koji prikazuju kradljivce automobila kako ciljaju otključana Kia i Hyundai vozila te koriste USB kabel za pokretanje motora.

Krajem kolovoza, policija u Los Angelesu objavila je na Twitteru da su krađe Kia i Hyundai vozila porasle za 7 posto u godinu dana i da se vjerojatno radi o izazovu s društvenih mreža ‘Tik-Tok Kia/Hyundai‘.

Kako navodi Washington Post, kriminalci ciljaju na vozila opremljena starim, mehaničkim ključem dok su modeli s ‘pametnim‘ ključevima pošteđeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:18