PROJEKT BUDUĆNOSTI

Stigla službena potvrda: Volkswagen razvija električni model s cijenom od 20.000 eura

‘Unatoč atraktivnoj cijeni, auto će postaviti standarde u početnom segmentu u smislu tehnologije, dizajna i kvalitete‘

Volkswagenova tvornica u Njemačkoj (ilustracija)
 

 Profimedia

Volkswagen grupa je objavila da započinje razvoj električnih automobila s početnom cijenom od 20.000 eura, a prvi model bit će predstavljen 2027. godine.

U priopćenju za javnost stoji: ‘Sa svojom raznolikošću brojnih marki, Volkswagen grupa preuzima društvenu odgovornost za pristupačnu i održivu mobilnost‘.

‘Generacije ljudi povezuju marke Volkswagen grupe s njihovim prvim automobilom – i s pristupačnom mobilnošću. Kao grupa s jakim markama, nastavljamo preuzimati društvenu odgovornost do danas‘.

Oliver Blume, izvršni direktor Volkswagen grupe je rekao: ‘Jako sam zadovoljan što pokrećemo projekt budućnosti. Riječ je o početnoj električnoj mobilnosti iz Europe za Europu.

Čineći to, kombiniramo jasnu predanost Europi kao industrijskoj lokaciji, europsku industrijsku politiku i na kraju djelujemo u interesu europskih kupaca. Još jedna prednost je da će se tako smanjiti dugi transportni putevi za komponente i kao rezultat toga izbjeći dodatne emisije CO2‘, kaže Blume.

image

Oliver Blume

Frank Hoermann/SVEN SIMON/imago stock&people/Profimedia

Međutim, VW Grupa još nije objavila nikakve detalje o vozilu, koje bi se u slučaju samog VW-a moglo zvati ID.1. Stoga nije jasno na kojoj će se platformi vozilo temeljiti i koji se ključni podaci vezani za bateriju, domet i sustav punjenja, piše Electrive.

Kao jedan od najvećih troškova u električnom automobilu, baterija je posebno važna u ovom cjenovnom segmentu, a uz izjavu o kratkim rutama dostave, malo je vjerojatno da će se VW oslanjati na kupljene baterije s Dalekog istoka.

Thomas Schäfer, izvršni direktor marke Volkswagen, vjeruje da će izgradnja električnog auta s cijenom od 20.000 eura biti izvediv izazov.

‘Unatoč atraktivnoj cijeni, naša vozila će postaviti standarde u početnom segmentu u smislu tehnologije, dizajna, kvalitete i korisničkog iskustva. Ovaj zadatak postao je zahtjevniji zbog sve većih troškova energije, materijala i sirovina.

No, jedno je jasno: elektromobilnost iz Europe za Europu može uspjeti samo uz političku podršku i konkurentne uvjete, zaključuje Schäfer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 15:27