BUDUĆNOST VOŽNJE?

Spas za benzince i dizelaše? Što su e-goriva, zašto su bolja za okoliš i koliko će koštati

Sintetička goriva su CO2 neutralna i mogla bi u budućnosti biti i jeftinija od naftnih derivata, no za sada im je cijena astronomska

Porsche sintetička goriva (ilustracija)

 YouTube Screenshot

EU je prije nekoliko dana donio odluku kojom se od 2035. godine zabranjuje prodaja novih automobila na fosilna goriva. Novi automobili i laka komercijalna vozila će od 2035. morati voziti potpuno bez emisija CO2, a pri tome bi trebala uvelike pomoći elektrifikacija.

Sve to ne znači da će od 2035. biti potpuno zabranjena prodaja automobila s benzinskim i dizelskim motorima. Naime u odluci se nigdje ne zabranjuje njihova prodaja te se tako ostavlja mogućnost njihovog opstanka ako voze klimatski neutralno uz sintetička e-fuel goriva. No što su to e-goriva?

image

Oliver Blume

Profimedia

Pojam e-fuel, electrofuel ili e-gorivo označuje potpuno sintetička goriva koja ne sadrže naftne derivate već su nastala industrijski korištenjem ugljičnog dioksida ili ugljičnog monoksida iz okoliša koji se kombinira s vodikom. Posebnim procesima se od ugljika i vodika dobiva gorivo. Kemijski gledano, to je potpuno logično jer i benzin i dizel su u osnovi spojevi atoma vodika i ugljika.

No zašto bi takva goriva bila CO2 neutralna, kad njihovim izgaranjem ponovo dolazi CO2 u atmosferu? Jednostavno, sav CO2 koji izlazi iz ispuha već je ranije povučen iz okoliša kao sirovina za proizvodnju e-goriva. Stoga njihovo korištenje ne stvara nikakav dodatni CO2. Naravno, sve to pod uvjetom da se za proizvodnju e-goriva koriste CO2 neutralni izvori energije poput vjetra, sunca, vode, geotermalne energije i nuklearne energije. Naime, za njihovu proizvodnju potrebne su vrlo velike količine električne energije.

image

E gorivo

Profimedia

Sintetička e-goriva nisu stvar daleke budućnosti te se već uvelike razvijaju i proizvode. Porsche zajedno sa Siemensom na jugu Čilea gradi prvu veliku tvornicu e-goriva iz koje bi već ove godine uz pomoć energije vjetra trebalo izaći prvih 130.000 litara CO2 neutralnog e-goriva. Do 2026. Porsche i Siemens planiraju proizvoditi čak 550 milijuna litara tih goriva godišnje.

Zvuči kao da bi e-goriva mogla spasiti benzince i dizelaše no veliki problem je cijena proizvodnje. U Porscheu tako predviđaju da bi jedna litra "umjetnog goriva" trenutno mogla na tržištu koštati oko 10 litara što je ogroman iznos u odnosu na cijenu ionako preskupih klasičnih goriva. No u Porscheu su optimistični i predviđaju da bi se do 2026. uz masovnu proizvodnju e-goriva cijene mogle spustiti na razinu koja bi mogla biti konkurentna klasičnim benzinima i dizelima.

image

Porsche 911 GT3 RS

Njemačka studija koju je provela Udruga proizvođača mineralnih ulja 2017. godine predviđa da bi se cijena e-goriva 2030. godine mogla kretati između 0,90 do 1,40 eura. Bosch koji također radi na razvoju sintetičkih goriva iste je godine prognozirao cijenu od 1,20 do 1,40 eura za 2030. godinu i oko jednog eura za 2050. godinu. Oko se te prognoze ostvare, e-goriva bi mogla u budućnosti biti i jeftinija od naftnih derivata.

Sintetička goriva vide se i kao spas za avio prijevoznike i brodare koji teško mogu računati da će zrakoplove i velike brodove u doglednoj budućnosti pokretati električni pogon ili pogon na gorive ćelije. Stoga su e-goriva vrlo realna alternativa za avionski i brodski prijevoz bez CO2 emisija.

image

Automobil s unutarnjim izgaranjem

Profimedia

Ipak, i nakon što se svi problemi s proizvodnjom i cijenom otklone e-goriva će i dalje biti kontroverzna i mnogo manje ekološki prihvatljiva od baterijskog strujnog pogona. Naime, njihovim korištenjem u motorima nastaje lokalno zagađenje, kao što je to slučaj s benzinom i dizelom.

Izgaranjem sintetičkih goriva nastaju neki štetni spojevi, ali i dva staklenička plina: metan i dušični oksid. Također tu je i problem energetske efikasnosti. Naime, za proizvodnju e-goriva troši se oko pet puta više struje nego kad bi se ta struja direktno koristila u baterijama za pogon automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 04:09