AKTUALNO

SP Automotive Chaos od 3107 KS, prvi je svjetski ‘ultra automobil’ s cijenom od 93 milijuna kn!

Prema podacima sa službene web stranice, Chaosa pokreće 4,0-litreni V10 s dva turbopunjača koji će se nuditi u dvije izvedbe snage

SP Automotive Chaos

 SP Automotive

Startup Spyros Panopoulos Automotive sa sjedištem u grčkoj Ateni upravo je predstavio svoj prvi model Chaos, koji je ujedno i prvi ‘ultra automobil‘ na svijetu. Kompanija je prilikom premijere iznijela neke hrabre tvrdnje o automobilu, koji za cilj ima oboriti niz rekorda serijskih automobila, uključujući najbrži krug na Nürburgringu, najveću maksimalnu brzinu i najbolje vrijeme na četvrt milje (402 m).

image

SP Automotive Chaos

SP Automotive

Prema podacima sa službene web stranice, Chaosa pokreće 4,0-litreni V10 s dva turbopunjača koji će se nuditi u dvije izvedbe snage. Snaga se šalje na sva četiri kotača putem mjenjača s dvostrukom spojkom sa sedam ili osam brzina. Blok motora izrađen je od aluminija ili magnezija, s klipovima i ventilima od titana. Turbopunjači su izrađeni od karbonskih vlakana, titana, magnezija i keramičkih spojeva.

image

SP Automotive Chaos

SP Automotive

Izvedba ‘Earth‘ sposobna je za 2077 KS (1528 kW) i 1389 Nm okretnog momenta, pri čemu je redline od 10.000 do 11.000 o/min. Chaos ‘Earth‘ stotku hvata za 1,9 sekundi, dok je sprint s mjesta do 300 km/h odrađen za 7,9 sekundi. SP Automotive ističe kako će Chaos ‘Earth‘ četvrt milje obaviti za samo 8,1 sekundu.

image

SP Automotive Chaos

SP Automotive

Tu je i vodeća ‘Zero Gravity‘ izvedba sa snagom od 3107 KS (2285 kW) i ogromnim okretnim momentom od 1984 Nm. Redline se nalazi između 11.800 i 12.200 o/min, a prema kompaniji, riječ je o automobilu koji je sposoban ubrzati brže od F1 ili bilo kojeg drugog vozila na dva ili četiri kotača koje je ikada proizvedeno.

image

SP Automotive Chaos

SP Automotive

Navodno, ‘Zero Gravity‘ će stotku hvatati za samo 1,55 sekundi. Od 100 do 200 km/h će mu trebati 1,7 sekundi, i od 0 do 300 km/h nevjerojatnih 7,1 sekundu. Za ravnih četvrt milje kompanija ističe vrijeme od 7,5 sekundi, što bi ga, ako se dokaže istinitim, od Rimac Nevere učinilo bržom za cijelu sekundu. SP Automotive za maksimalnu brzinu navodi brojku od 500 km/h, što bi ga opet učinilo bržim od SSC Tuatare (455,3 km/h) i Bugattija Chiron Super Sporta 300+ (490,4 km/h).

image

SP Automotive Chaos

SP Automotive

Chaos, s oštrim rubovima i složenim usisima po cijeloj karoseriji, s pravom izgleda divlje i agresivno. Ono što nas malo brine je gotovo nepostojeći razmak od tla, iako trenutno imamo samo rendere pa je teško reći što kompanija ima u planu. Tu su i jedinstvene 21 i 22-inčni alu-naplatci i četverostruke ispušne cijevi. SP Automotive navodi kako će Chaos imati ‘najbolji aerodinamični dizajn ikad primijenjen na automobilu‘, misleći na silu pritiska koja je usporediva s F1 automobilom.

image

SP Automotive Chaos

SP Automotive

Monokok šasija izrađena je od zilona, dok je ‘78% karoserije printano od legura titana i magnezija i dijelova karoserije od karbonskih vlakana ili karbonskog kevlara‘. Obje izvedbe dobivaju ventilirane i poprečno izbušene diskove od karbonske keramike, 482 mm sprijeda i 442 mm straga. Iznutra, instrument ploča izgleda minimalno, ali vidimo i neke futurističke elemente, uključujući upravljač s integriranim zaslonom osjetljivim na dodir. Tvrtka je koristila karbonska vlakna, zylon, titan, magnezij i alkantaru za gotovo svaku pojedinu komponentu interijera.

image

SP Automotive Chaos

SP Automotive

U planu je 20 primjeraka za svaki kontinent, a model će ekskluzivno distribuirati Sotheby‘s. Kompanija je istaknula kako je prva jedinica već prodana, a isporuka se očekuje početkom sljedeće godine. Cijena ‘Earth‘ izvedbe počinje od oko 5,5 milijuna eura (41,4 milijuna kuna), dok će vodeći ‘Zero Gravity‘ koštati i do 12,4 milijuna eura (93,6 milijuna kuna) u svojim punim specifikacijama i sa svim egzotičnim materijalima i tehnologijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:35