I TO SE DOGODILO

Smjena: Električni auti i hibridi u Europi po prvi puta nadmašili dizelaše po prodajnim brojkama

Najprodavaniji potpuno električni model je u kolovozu VW ID.3, pri čemu drugo mjesto odlazi Tesli Modelu 3, a ID.4 uzima broncu
Volkswagen ID.3
 Boris Kovačev/CROPIX

Prema podacima JATO Europe, prodajne brojke potpuno električnih i plug-in hibridnih vozila u Europi ovaj kolovoz (2021.) po prvi puta su premašile one od dizelaša.

Naime, EV i plug-in hibridni auti zauzeli su čak 21 posto tržišnog udjela, sa 151.737 isporuka, dok dizelaši ostaju ispod 20 posto, odnosno 141.635 isporučenih vozila.

image
Tržišni udio novih prodanih automobila u Europi, Kolovoz, 2021.
JATO Europe

Što se tiče benzinaca, trenutno zauzimaju više od pola tržišnog udjela s 56 posto, iako se i on postupno smanjuje.

Prodaja električnih vozila snažno raste – od siječnja do kolovoza 2021. godine prodano je ukupno 1,32 milijuna EV-ova i hibrida, dok je u istom razdoblju prošle godine prodano samo 158.300 primjeraka.

image
Broj novih registracija u Europi prema vrsti goriva
JATO Europe

Najprodavaniji potpuno električni model je u kolovozu VW ID.3, pri čemu drugo mjesto odlazi Tesli Modelu 3, a ID.4 uzima broncu. Što se tiče plug-in vozila, najprodavanija ja Ford Kuga, dok drugo i treće mjesto odlazi Mercedesu GLC-u i BMW-u Seriji 3 PHEV-u.

image
Ford Kuga
Ford

Ukupan broj registracija novih automobila u kolovozu za europsko tržište iznosu 713.714 vozila, što je 18 posto manje u odnosu na prošlu godinu, i pad od 33 posto u odnosu na pretprošlu.

Razlog tomu može se pripisati nedostatku čipova koji uzrokuje veliko razdoblje čekanja za većinu novih automobila, pri čemu dosta kupaca odlazi na oglasnike rabljenih automobila.

image
Dacia Sandero
Dacia

Prvih 5 najprodavanijih novih automobila su VW Golf, Dacia Sandero, Toyota Yaris, Dacia Duster i VW T-Roc. Golf svejedno bilježi značajan mjesečni pad u odnosu na 2021. Iznenađujuć je i ostarjeli Fiat 500 koji je na šestom mjestu s ukupno 10.966 mjesečnih registracija, od kojih je 3152 potpuno električno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:03