POGLEDAJTE VIDEO

Skuplja otpad i pere ulice: Započela prodaja prvog samovozećeg vozila čistoće

Tvrtka navodi da vozilo može pokriti površinu do 120.000 četvornih metara s punim punjenjem
 WeRide/Youtube/ screenshot

Kineska kompanija WeRide u prodaju je upravo pustila prvo samovozeće vozilo koje samostalno obavlja poslove skupljanja otpada i čišćenja ulica.

Radi se o jednoj od vodećih tvrtki u pogledu autonomne tehnologije, a novi projekt pod nazivom Robosweeper S1 trebao bi promijeniti način zbrinjavanja otpada u gradovima.

Tvrtka nije objavila cijenu vozila, ali tvrdi da su već potpisali ugovore s ‘više partnera u iznosima od nekoliko desetaka milijuna dolara‘.

Robosweeper S1 je težak jednu tonu, a ima spremnik za vodu od 400 litara, kao i kante za smeće obujma od 240 litara.

Međutim, najupečatljivija stvar kod Robosweepera S1 je da ima veliku ploču od crnog materijala umjesto uobičajenog vjetrobranskog stakla. To je zato što u vozilu nema vozača.

image
WeRide/Youtube/ screenshot

WeRide tvrdi da je vozilo na ‘Razini 4‘ autonomne vožnje te da ne mora imati instalirane papučice i upravljač. Vozilom upravljaju senzori u ograničenim uvjetima i zaustavit će stroj ako svi potrebni uvjeti nisu ispunjeni.

Kineska tvrtka ne spominje kolika je baterija njihovog vozila niti koliko se brzo može puniti, ali navodi da može pokriti površinu do 120.000 četvornih metara s punim punjenjem, piše Insideevs.

‘U ubrzanom procesu urbanizacije primijetili smo porast potreba za ekološkim uslugama. Razvijajući samovozeći Robosweeper, WeRide nudi paket ekoloških usluga bez ljudske intervencije‘, rekao je Tony Han, osnivač i izvršni direktor WeRidea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:47