SPAKIRALI KOFERE

Sedam mjeseci nakon obustave proizvodnje, Mercedes posljednji prodaje svoju imovinu u Rusiji

Od ruske invazije na Ukrajinu, mnogi su proizvođači automobila u potpunosti napustili tržište ili barem zaustavili tamošnju prodaju

Mercedes Benz

 Reuters

Mercedes-Benz napušta rusko tržište i prodaje svoju imovinu u zemlji ruskom Avtodomu. Proizvođač automobila objavio je to tijekom predstavljanja financijskih rezultata za treće tromjesečje.

"Glavni prioriteti pri pristajanju na uvjete transakcije bili su maksimiziranje ispunjenja obveza prema klijentima iz Rusije kako u pogledu postprodajnih usluga, tako i financijskih usluga, kao i očuvanje radnih mjesta zaposlenika u ruskim odjelima tvrtke", rekla je u izjavi Natalia Koroleva, izvršna direktorica Mercedes-Benza u Rusiji za Automotive News.

image

Mercedes-Benz M-Klasa

Mercedes-Benz

Mercedes je u ožujku prestao izvoziti vozila u Rusiju i tamo zaustavio lokalnu proizvodnju. Tvrtka ima 1,8 milijardi eura imovine u zemlji i milijardu eura obveza, pokazuje financijsko izvješće za treće tromjesečje. Mercedes će zadržati svojih 15 posto udjela u ruskom proizvođaču kamiona Kamaz.

image

Mercedes Benz

Mercedes-Benz

Od ruske invazije na Ukrajinu, mnogi su proizvođači automobila u potpunosti napustili tržište ili barem zaustavili tamošnju prodaju. Nissan je, primjerice, napustio zemlju i prodao svoju imovinu NAMI-ju, Središnjem institutu za istraživanje i razvoj automobila i motora. Renault je učinio isto, uključujući prijenos dionica AvtoVAZ-a na NAMI.

Slično tome, Toyota je u ožujku pauzirala proizvodnju u svojoj tvornici u Saint Petersburgu i najavila potpuno zatvaranje tvornice u rujnu. Međutim, proizvođač automobila održava svoju prodajnu mrežu barem za servisiranje vozila koja su već na cesti.

image

Mercedes-Benz EQS

Mercedes-Benz

Proizvođači vrhunskih automobila također su odgovorili na invaziju. Lamborghini je obustavio svoje poslovanje u Rusiji i donirao milijun eura UN-ovoj pomoći izbjeglicama. Ferrari je obustavio proizvodnju vozila za rusko tržište i obećao milijun eura za međunarodne humanitarne projekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:30