Istraživanje pokazalo

‘Samo vozi za mnom‘: Ako vam je ruta nepoznata, evo zašto nije pametno pratiti vozilo ispred do odredišta

Sveučilište Arizona State (Sjedinjene Države) provelo je istraživanje kako bi analiziralo ovakvo ponašanje

Praćenje u prometu (ilustracija)

 Stuff.com

Kada ruta do odabranog odredišta nije poznata, u mnogim slučajevima odlučujemo slijediti automobil člana obitelji ili prijatelja umjesto da pratimo navigaciju. Ponekad se pokreti ili ritam jednostavno oponašaju radi praktičnosti. Bez obzira na scenarij, postoje razlozi da se to ne radi.

Razloge otkriva studija koju je izradilo Državno sveučilište Arizona (SAD) i objavljeno u časopisu Frontiers in Psychology.

Istraga je vođena analizom nesreće u kojoj je vozač bio teško ozlijeđen, a pratio je prijateljev auto.

Kako bi pokazao zašto nikada ne biste trebali slijediti drugi automobil, Robert Gray, profesor strojarstva i voditelj istraživanja, odabrao je skupinu od 16 studenata između 18 i 22 godine. Svi su izveli simulaciju vožnje.

image

Praćenje u prometu (ilustracija)

Web Screenshot

Sjeli su za volan u tri različite situacije. U prvom od njih birali su rutu. U drugom su se morali pridržavati naredbi navigacije kako bi stigli na odredište, a u trećem je vodič bilo drugo vozilo.

Svako putovanje trajalo je 10 minuta i morali su se suočiti s neočekivanim situacijama s određenim rizikom. Istraživači su ispitivali promjene u ponašanju učenika i također analizirali njihovu brzinu, sigurnu udaljenost od automobila ispred te koliko im je vremena trebalo da se prestroje.

image

Prometna nesreća (ilustracija)

Web Screenshot

Glavni zaključak je da se “vjerojatnost sudjelovanja u nesreći povećava” kada jedan automobil slijedi drugi.

Ovome moramo dodati da, u slučaju nepredviđenih i opasnih situacija, osoba koja slijedi drugu ima više mogućnosti da sudjeluje u nesreći. Najbolji primjer je prolazak kroz žuto odnosno crveno svjetlo, ili nepoštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

Konačno, ista studija objašnjava zašto slijediti automobil znači činiti više pogrešaka za volanom.

Vođenje drugog vozača znači pretjerano samopouzdanje. Nadalje, kako bi opravdali ovakvo ponašanje, ističu društveni utjecaj i pritisak gubitka nekoga tko poznaje rutu.

Razlozi zbog kojih vozač, kada slijedi drugoga, nastoji uskladiti svoju brzinu, često ne poštujući ograničenja maksimalne brzine, ne zaustavljajući se na crvenom svjetlu, znaku stop ili na pješačkom prijelazu, ili ne ustupajući prednost. Prekršaji svih vrsta opravdavaju zašto nikada ne biste trebali slijediti drugi automobil, pokazalo je istraživanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:38