NEMA INFRASTRUKTURE

Samo jedan punjač na 52 električna automobila : ‘Imamo katastrofu od korisničkog iskustva‘

Vlada Velike Britanije već je donijela novi zakon po kojem svaka ‘nova zgrada mora imati ugrađene punjače za električna vozila‘

Velika Britanija: 52 EV-a na 1 punjač

 SMMT

Prema najnovijem izvješću Društva proizvođača i trgovaca vozila (SMMT), potražnja za električnim ili elektrificiranim automobilima nije usklađena s rastom javne mreže za njihovo punjenje. Nacionalna infrastruktura Velike Britanije ne uspijeva držati korak s prodajom električnih vozila, desetljeće prije nego što je Vlada zabranila prodaju novih automobila s unutarnjim izgaranjem. Ako je tako u razvijenoj Britaniji, kako li je tek na "siromašnijim" tržištima poput hrvatskog?

image

Velika Britanija: 52 EV-a na 1 punjač

SMMT

Što se tiče Velike Britanije do sada je ove godine instalirano ukupno 4109 novih standardnih javnih punionica na 212.181 registriranih električnih i plug-in hibridnih vozila. Drugim riječima, samo jedan punjač se instalira na svaka 52 nova električna ili elektrificirana automobila, što je 'nedovoljna stopa za poboljšanje korisničkog iskustva za kupce električnih vozila', navodi SMMT.

image

Velika Britanija: 52 EV-a na 1 punjač

SMMT

Trgovačko tijelo ističe kako je britanska javna infrastruktura za punjenje EV-ova zaostala za potražnjom i prije 2021. Podaci pokazuju da je na kraju 2019. godine 11 električnih ili elektrificiranih vozila dijelilo jedan javni uređaj za punjenje. Do kraja 2020. godine jaz u omjeru je povećan na 16 EV-ova naspram jednog punjača.

image

Velika Britanija: 52 EV-a na 1 punjač

SMMT

Druga izvješća pokazuju kako je većina trenutnih kupaca električnih vozila imućni pojedinci koji si mogu priuštiti skupe električne modele i vjerojatno imaju vlastite punjače u svojim domovima. Međutim, kako bi veća populacija prešla na struju, potrebna su velika poboljšanja u infrastrukturi. Vlada Velike Britanije već je donijela novi zakon po kojem svaka 'nova zgrada mora imati ugrađene punjače za električna vozila'.

image

Velika Britanija: 52 EV-a na 1 punjač

SMMT

U prosjeku, plug-in vozila su do sada ove godine činila jedan od svakih šest novih automobila registriranih u Ujedinjenom Kraljevstvu, a potražnja će rasti s kako proizvođači dodaju sve više EV-ova u svoju ponudu.

image

Velika Britanija: 52 EV-a na 1 punjač

SMMT

Južna Koreja, s omjerom EV-ova na punjač 3:1, Nizozemska (5:1), Kina (9:1), Francuska (10:1), Belgija i Japan (obje 13:1) nude bolju pokrivenost svojim vozačima električnih vozila, iako Velika Britanija neznatno nadmašuje Njemačku (17:1).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:26