VOZAČI SE ŽALE

S tim nisu računali? Razvojem nove tehnologije svjetala, na ceste stigla nova opasnost

Veliki broj vozača priznaje da ima problem, posebno prilikom vožnje noću

Vožnja noću, ilustracija

 Profimedia

Zahvaljujući novim tehnologijama svjetala, na cestama se pojavila nova opasnost. Naime, veliki broj vozača tvrdi da ih u vožnji sve češće zaslijepljuju svjetla s vozila iz suprotnog smjera.

Među 2000 ispitanih vozača, većina od 85 posto kaže da su bili ‘zaslijepljeni blještavim svjetlima i vjeruju da se problem pogoršava‘, piše DailyMail.

Njih 89 posto misli da su prednja svjetla ugrađena u automobile presvijetla.

Stručnjaci tvrtke RAC (pomoć na cesti i osiguranje) koji su napravili istraživanje kažu da postoje brojni razlozi zašto zasljepljivanje postaje sve veći problem.

Uz vozače koji ne uspijevaju prilagoditi prednja svjetla, problem su i najnovije ‘plave‘ LED žarulje čija je refleksija osjetno jača na cesti. Posebno se to osjeti kada pada kiša, jer se odbljesak tada ‘razbija‘ na stotine manjih.

RAC tvrdi da problem stvara i sve veći broj povišenih SUV modela.

Problem je postao toliko ozbiljan da dvoje od troje ispitanih vozača tvrdi da moraju znatno usporiti nakon što su ih zaslijepila blještava prednja svjetla drugog automobila.

Njih 68 posto kaže da je potrebno između jedne i pet sekundi da im slika ponovo bude bistra.

U pogledu sigurnosti, dovoljan je samo kratki gubitak potpune vidljivosti u takvom vremenskom periodu da vozač koji putuje brzinom od 100 km/h prijeđe 160 metara. To je ekvivalent nizu od 40 poredanih automobila.

Zabrinjavajuće je što sedam posto vozača tvrdi da zbog blještavih prednjih svjetala izbjegavaju vožnju noću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 13:54